IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътрудници на "криптокралицата" Ружа Игнатова се изправиха пред съда в Германия

Трима души, включително адвокат от Мюнхен, са обвинени в пране на пари, измами и банкови престъпления

17:14 | 18.10.22 г.
Обява на ФБР за издирването на Ружа Игнатова. Снимка: БГНЕС/EPA/FBI
Обява на ФБР за издирването на Ружа Игнатова. Снимка: БГНЕС/EPA/FBI

Едни от първите хора в Европа, обвинени за ролята им в международна измама за милиарди долари, ръководена от основателката на криптовалутата OneCoin Ружа Игнатова, се явиха пред германски съд във вторник, предаде Bloomberg.

Трима души, включително адвокат от Мюнхен, който е работил за Игнатова, известна като "криптокралицата", са обвинени в пране на пари, измами и банкови престъпления. Твърди се, че адвокатът е прехвърлил 20 млн. евро на Игнатова на Каймановите острови, за да купи два апартамента в Лондон за 75 млн. евро. Игнатова се укрива и е издирвана от властите в САЩ и Европа.

Обвинени са също съпруг и съпруга за обработването на плащания от клиенти на OneCoin на стойност 320 млн. евро в рамките на една година. 

OneCoin е измама, заявиха прокурорите в германския съд, четейки обвинителния акт. Игнатова е измамила клиентите си, твърдейки невярно, че OneCoin е криптовалута и че стойността ѝ се определя от пазарни механизми, които могат да се следят. В един момент на клиентите е било казано, че всяка минута се добиват по 50 хил. нови монети OneCoin, сочи обвинителният акт. 

„В действителност непрекъснато нарастващата стойност е била лъжа и процесът на копаене е бил само симулиран от софтуера“, казаха прокурорите в съда.

Героиня на успешния подкаст на BBC „The Missing Cryptoqueen“ („Изчезналата криптокралица“), Игнатова създава OneCoin през 2014 г. в София и оглавява организацията, докато не изчезва през октомври 2017 г. 

Брат ѝ Константин Игнатов пое нейния пост. Той беше арестуван в САЩ през 2019 г. и по-късно се призна за виновен. Ружа Игнатова е разследвана в Германия, а в САЩ е обвинена в електронни измами, измами с ценни книжа и пране на пари. 

OneCoin твърди, че има повече от 3 млн. членове по целия свят. Генерирайки 3,4 млрд. евро приходи от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., OneCoin работи като мрежа за маркетинг на много нива, която плаща комисиони на членовете си по целия свят за набиране на други, обясниха прокурори пред американски съд през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още