IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на фалиралата криптокомпания Core Scientific поскъпнаха със 73% за ден

Компанията има активи за 1,4 млрд. долара и пасиви за 1,3 млрд. долара, което я отличава от повечето фалирали криптофирми

11:18 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на обявилата в сряда фалит компания за добив на криптовалута Core Scientific Inc. поскъпнаха с рекордните 73% по време на търговията в четвъртък. Книжата достигнаха цена от близо 0,09 долара за брой, като след края на редовната сесия поскъпването продължи.

Движението напомня модела на търговия на Revlon Inc. по-рано през годината, след като компанията за козметика също поиска защита от фалит. Подобно явление имаше и при други компании преди това, включително Hertz Global Holdings Inc. и JCPenney. Движението на цената на акциите през последния ден. Графика: CNBC Движението на цената на акциите през последния ден. Графика: CNBC

„Може би, след като са видели списък с кредиторите и активите под ръка, инвеститорите може да са се почувствали уверени, че в действителност ще има положително бъдеще“, коментира Матю Кимъл, анализатор на дигитални активи за инвестиционната фирма CoinShares. „Това не е ситуация от типа FTX, при която те имат силна тежест в категорията на пасивите спрямо активите“, допълва той.

Според документите за фалита на компанията тя има 1,4 млрд. долара активи и 1,3 млрд. долара пасиви, което отличава миньора от повечето фалирали криптофирми.

В четвъртък Core Scientific получи разрешение за достъп до заем за 37,5 млн. долара, за да помогне за финансиране на фалита си. Миньорът работи по план за преструктуриране на дълговете си, който почти изцяло ще премахне съществуващите акционери.

Около 544 млн. акции на Core Scientific са сменили собственика си – с близо 3000% повече от средното за ден през изминалите три месеца. Но за разлика от Hertz и Revlon инвеститорите на дребно изглежда избягват манията. Приблизително 1000 поръчки за покупка са били направени на платформата на Fidelity, показват данни, предоставени от компанията.

Но дори и с ралито от четвъртък акциите на Core Scientific остават едни от най-зле представилите се в САЩ през 2022 г. След като започна годината на цена от около 11 долара за акция, цената се срина с около 99%.

Базираната в Тексас компания е най-големият миньор на биткойни по изчислителна мощ и първата голяма публична компания за добив, която обявява фалит. Това се случва на фона на значителното понижаване на цените при повечето криптовалути и растящите разходи за електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още