IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-големите миньори на биткойни в САЩ се готви за фалит

Core Scientific ще подаде документи за защита от фалит по Глава 11 в сряда, съобщават запознати източници

11:55 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Core Scientific, една от най-големите публично търгувани компании за добив на криптовалута в САЩ, ще подаде документи за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство в сряда. За това съобщава източник, запознат с въпроса пред CNBC. Решението е факт след година на намаляващи цени на криптовалутите и растящи разходи за електроенергия.

Компанията копае т. нар. proof-of-work (доказателство за работа, бел. ред.) криптовалути като биткойн. Процесът изисква работата на енергоемки центрове за данни, в които оперират специализирани компютри. Процесът изисква скъпо оборудване, техническо ноу-хау и много електричество.

Пазарната капитализация на Core Scientific е намаляла до 78 млн. долара към края на търговския ден в четвъртък. Това е значителен спад от 4,3 млрд. долара оценка през юли 2021 г., когато компанията излезе на пазара чрез компания за придобиване със специална цел (SPAC). През последната година цената на акциите ѝ намаля с над 98%.

Компанията все още генерира положителен паричен поток, но тези средства не са достатъчни за връщане на задълженията по закупуването на оборудване на лизинг, казва запознат със ситуацията. Компанията няма да бъде ликвидирана и ще продължи да работи нормално, докато се опитва да постигне споразумение с притежателите на ценни книжа, които контролират по-голямата част от дълга на компанията, казва още източникът, пожелал анонимност.

В документи от октомври Core предупреди, че притежателите на обикновени акции може да претърпят „пълна загуба на своята инвестиция“, но това може и да не стане, ако индустрията като цяло се възстанови. Компанията също така посочи, че няма да може да изпълни плащанията по дълга си в края на октомври и началото на ноември, като кредиторите могат да я съдят за неплащане на задължения.

Core, която добива основно биткойни, бе силно засегната от спада в цената на токена през последната година. Тази загуба на стойност, както и засилената конкуренция и увеличаващите се цени на електроенергията притиснаха маржовете на печалба.

Базираният в Остин, щатаТексас, миньор, който развива дейност и в Северна Дакота, Северна Каролина, Джодрджия и Кентъки, съобщи в данъчни документи през октомври, че „оперативното представяне и ликвидността са силно засегнати от продължителното намаляване на цената на биткойна, увеличението в разходите за електричество“, както и увеличението в световния хаш рейт (hash rate) на мрежата на биткойна – термин, описващ изчислителната мощ на всички миньори в мрежата.

Криптокредиторът Celsius, който също подаде документи за защита от фалит още през юли, е клиент на Core.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още