IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка на Coinbase е с 2 млрд. под тази на доуджкойна

Борсата има почти 8 млрд. долара пазарна капитализация, докато стойността на криптовалутата минава 10 млрд. долара

16:38 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Coinbase Global Inc., най-голямата публично търгувана борса в САЩ, изостава по пазарна капитализация от започналата като шега криптовалута доуджкойн.

Борсата има почти 8 млрд. долара пазарна капитализация, докато стойността на доуджкойна минава 10 млрд. долара, по данни на CoinDesk. Тази метрика не задължително отразява вътрешноприсъщата стойност на тези проекти, но може да покаже как меме монетата се представя по-добре от голяма базирана в САЩ борса, посочва Bloomberg.

Coinbase бе сред най-силно ударените криптофирми на фона на излизането от борсите от страна на инвеститорите или на сектора като цяло. Компанията съкрати над 18% от работната си сила. Главният финансов директор Алесия Хаас заяви, че борсата се готви за 2023 г. на по-консервативна основа.

„Coinbase е обвързана с орисията на по-широкия криптопазар“, коментира Майкъл Сафаи, партньор в криптокомпанията за търговия Dexterity Capital. „Доуджкойнът няма реална връзка с макросредата, а вместо това е движен почти основно от заглавия (в медиите) и мания, инвеститорите на дребно изглежда са гладни за един последен скок“, допълва той.

Акциите на Coinbase поевтиняха с около 86% през 2022 г., достигайки рекордно дъно от 35,17 долара в понеделник, след като изтриха 3,9% от цената си.

В същото време доуджкойнът отбелязва значително възстановяване, откакто милиардерът Илон Мъск придоби социалната мрежа Twitter през октомври, но не можа да се спаси от цялостно помраченото настроение на криптопазара заради сагата с фалита на FTX.

„Не мисля, че има много съществени неща, които да се извлекат от факта, че доуджкойнът е задминал Coinbase по отношение на пазарна капитализация – освен да кажем, че криптопазарът претърпява много бързи промени в момента“, коментира Джейкъб Сансбъри, главен изпълнителен директор на онлайн платформата за търговия Pluto.

Доуджкойнът отчете исторически прилив на капитал миналата година, когато Мъск обяви, че потребители на автомобилната му компания Tesla ще могат да купуват фен стоки с мемекойна.

По данни на CoinGecko доуджкойнът е на 8-о място по пазарна капитализация при криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още