IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase няма намерение да купува американското звено на FTX

Борсата отчита увеличена активност на платформата за търговия на фона на последните трусове в сектора

13:56 | 09.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата Coinbase Global Inc. съобщи, че наблюдава увеличена активност на платформата си за търговия на фона на драмата около евентуалното придобиване на FTX от конкурента Binance.

Проблемите с ликвидността, които доведоха до предварителното споразумение, не биха се случили на Coinbase, защото компанията няма „рисково поведение“, посочи главният изпълнителен директор Браян Армстронг в интервю за Bloomberg Television.

„Не инвестираме средства на потребители“, каза той. „Не се занимаваме с маркет-мейкинг (обезпечаване на минимална ликвидност чрез поддържане на котировки за определени емисии финансови инструменти – бел. ред.), нито сме ангажирани с каквито и да е било сложни уговорки с други страни, на които сме собственици“, посочи той.

Евентуалната сделка между Binance и FTX става факт, след като главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао заяви, че компанията му продава всичките си притежания на монетата FTT – токена на FTX, на обща стойност 529 млн. долара.

Преди това стана ясно, че фирмата за криптотърговия Alameda Research, която също е собственост на шефа на FTX Сам Банкман-Фрийд, държи голяма част от активите си именно във FTT.

Ако сделката с Binance обаче пропадне, това ще означава, че най-вероятно потребителите на FTX ще понесат загуби, отбелязва Армстронг.

„Това не е добре за никого“, коментира той. Изпълнителният директор на Coinbase също така отбеляза, че потребителите са изложени на риск, когато залагат на по-зле регулирани, офшорни борси, които не са длъжни да представят ясни финансови отчети.

В същото време той подчерта, че Coinbase не планира да купува американския клон на FTX - FTX US, който остава извън сделката с Binance. Той каза, че има причина защо такова придобиване няма да е логично за компанията, но не даде повече подробности.

Армстронг изрази надежда, че финансовите проблеми на FTX няма да „опетнят“ вижданията на регулаторите за криптоиндустрията. Въпреки това отбеляза, че възгледите за Сам Банкман-Фрийд вероятно ще се променят. Досега 30-годишният бивш милиардер бе активно присъствие във Вашингтон, лобирайки за регулации в индустрията и не само.

„Вероятно има много хора в столицата в момента, които се почесват“ учудено, допълни Армстронг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още