IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase намалява наполовина загубата, но приходите остават под натиск

Приходите от трансакции намаляват с 44% спрямо второто тримесечие до 366 млн. долара заради слаби търгувани обеми

11:58 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата Coinbase е намалила наполовина загубата си през третото тримесечие до 545 млн. долара от 1,1 млрд. долара през предходния период, съобщава компанията, цитирана от CoinDesk.

Въпреки това приходите от трансакции остават значително засегнати от макроикономическите трудности и проблемите на криптопазара, които борсата очаква да продължат и през 2023 г., посочва тя в писмо до акционерите.

Приходите от трансакции са в размер на 366 млн. долара, което е спад с 44% от второто тримесечие, причинен от слаби търгувани обеми. Сред факторите, посочени от Coinbase за този спад, е преместването на търгуваните обеми далеч от САЩ, където бизнесът ѝ е фокусиран. Тази промяна отчасти се дължи на „усещането за несигурност“, което някои емитенти на дигитални валути може да имат по отношение на регулаторната рамка на САЩ за криптовалути.

Междувременно приходите от абонаменти и услуги са се увеличили с 43% до 211 млн. долара, задвижвани от увеличените приходи от лихви. Увеличаването на приходите от лихви се виждаше от някои анализатори като потенциален лъч на надежда за Coinbase, като се има предвид повишаването на краткосрочните лихви. Общо оперативните разходи на компанията възлизат на 1,1 млрд. долара, което е спад от 38% спрямо второто тримесечие.

Общо нетните приходи са 576 млн. долара, което е значително прод прогнозата на анализаторите на FactSet за 646 млн. долара и под 802-та милиона от предното тримесечие. Компанията завършва периода юли-септември с 5,6 млрд. долара кеш в допълнение към 483 млн. долара в криптоактиви. Това я „поставя в силна позиция за справяне през криптозимата“.

По отношение на цялата 2022 г. Coinbase остава „предпазливо оптимистична“, че ще влезе в предварително зададената си рамка за 500 млн. долара коригирана загуба след данъци и такси, ако се приеме, че криптовалутите няма да поевтинеят драстично и поведението на потребителите не се промени. Що се отнася до 2023 г., компанията предполага, че настоящите макроикономически трудности ще останат налице и вероятно ще се усилят.

Акциите на Coinbase поскъпнаха осезаемо по време на следборсовата търговия в четвъртък, след като в редовната сесия изтриха 8% от стойността си. Цената на книжата изтрива над 75% от началото на годината спрямо приблизително 56% за стойността на биткойна. Сривът на цените на криптовалутите доведе до забавяне на търговията на дребно, в отговор на което компанията съкрати около 1000 работни места през юни и се фокусира върху ограничаване на разходите.

Мениджмънтът на компанията изрази оптимизъм за платформата, но и предпазливост, що се отнася до макросредата. „При понижаващи се пазари се фокусирате върху изграждането“, коментира главният изпълнителен директор Браян Армстронг, според когото все още има иновации и много институции продължават да навлизат тепърва в сектора и се подготвят за подобряването на макроикономическите условия.

През тримесечието Coinbase обяви партньорство с BlackRock, което позволява на потребителите на мениджъра на активи да търгуват с криптовалути през борсата. Компанията също така работи съвместно и с Google за криптоплащания за облачни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още