IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Coinbase и BlackRock затвърждава статута на криптовалутите

Това показва, че въпреки размера си BlackRock ще си партнира с компания от криптосектора, а няма да създава свои собствени възможности, коментира анализатор

14:29 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптозимата, която помрачи настроенията в Coinbase Global Inc. за близо девет месеца, може би най-накрая показва признаци на отминаване.

Акциите на най-голямата американска криптоборса поскъпнаха в четвъртък с 10% след отчетения по-рано ръст от 44% на цената си, след като стана ясно, че тя ще си партнира с BlackRock в помощ на институционалните инвеститори, които искат да управляват и търгуват с биткойни. Ралито води до трети пореден ден на ръстове за книжата и е напът да ги отведе до рекорден седмичен ръст.

За инвеститорите на Coinbase новината е така нужното потвърждение, че статутът на гиганта в криптотърговията остава непокътнат, пише Bloomberg. Въпреки това обаче трябва да се отбележи, че акциите на борсата остават дълбоко на червената територия за годината със спад от над 64%.

Седмичното движение на акциите на Coinbase. Графика: Bloomberg

Клиентите на BlackRock ще могат да използват системата за управление на инвестиции Aladdin за надзор на своите експозиции към биткойн наред с други портфолио активи като акции и облигации, както и да улеснят операции на борсата на Coinbase, става ясно от изявление в четвъртък, цитирано от Bloomberg. Фокусът на партньорството „първоначално ще е върху биткойна“, заявиха от BlackRock.

„След това потвърждение ще е възможно Coinbase да може да си партнира с други традиционни финансови индустрии“, коментира Оуен Лао, анализатор на Oppenheimer & Co. „Това показва, че дори и с размера си BlackRock ще си партнира с компания от криптосектора, а няма да създава свои собствени възможности“, допълва той.

Внезапното поскъпване прибави почти 2 млрд. долара към пазарната капитализация на компанията, като почти я върна до нивото от над 20 млрд. долара за първи път от средата на май. И макар това да е двойно на размера на конкурента Robinhood, остава далеч от пика на оценката ѝ от близо 75 млрд. долара от ноември, когато бяха и последните ценови рекорди за биткойна.

Coinbase трябваше да се изправи пред вълна от трудности през последните месеци, тъй като търгуваните обеми намаляха значително заради срив в цената на биткойна и други дигитални токени. Борсата също така е изправена и пред разследване от американските регулатори за това дали е търгувала с активи, които е трябвало да бъдат регистрирани като ценни книжа.

Продавачите на късо междувременно понасят удар на фона на възстановяването на акциите на компанията от юли насам. И макар продавачите на късо да отчитат пазарни печалби от над 800 млн. долара, тази възвръщаемост е с 40% по-ниска, отколкото преди поскъпването от четвъртък, посочва управляващият директор на звеното за прогнозни анализи на S3 Partners Ихор Душанивски.

Акциите на Coinbase потънаха с над 21% на 26 юли, след като фондове, контролирани от Кати Удс, продадоха приблизително 1,4 млн. долара в акции на компанията, които по това време струваха 75 млн. долара.

Акциите и на други свързани с криптовалутите компании също бяха на зелено, след като стана ясна сделката с BlackRock. Книжата на Marathon Digital Holdings Inc. поскъпнаха с над 1%, а тези на Silvergate Capital Corp. с над 7%.

„Това са много нужни добри новини за криптотрейдърите и трябва да осигурят известен оптимизъм за дългосрочното състояние на криптовселената“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още