IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase разочарова с 1,1 млрд. долара загуба за тримесечието

Приходите за периода април-юни са се свили с повече от 60% до 808,3 млн. долара, което също е под очакванията

09:58 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc. отчете 1,1 млрд. долара загуба през второто тримесечие, както и по-ниски от очакваното приходи на фона на развихрилата се криптозима.

Акциите на компанията, листнати за първи път през април, поевтиняха с над 10% по време на редовната сесия и с над 5% по време на следборсовата търговия. От началото на годината книжата Coinbase поевтиняват с 65% заради проблемите в сектора.

Приходите за периода април-юни са се свили с повече от 60% до 808,3 млн. долара, което е под прогнозираните 854,8 млн. долара в анкета на Bloomberg сред анализатори. Броят на потребителите, които извършват месечно трансакции, е намалял до 9 млн. през тримесечието, което е 2% спад на тримесечна база. Търгуваните обеми също не отговориха на очакванията, но що се отнася до биткойна – делът му нараства до 31% от 24%. Общият обем активи на платформата се е сринал с 61% до 96 млрд. долара.

„Настоящият спад дойде бързо и яростно“, компанията посочи в писмо до акционерите, добавяйки, че слабите условия за пазарна търговия продължават и през третото тримесечие.

„Инвеститорите очакваха доста тежко тримесечие по отношение на приходите от търговия“, отбеляза Оуен Лау, анализатор на Oppenheimer & Co.

Що се отнася до прогнозите за цялата година, компанията сега очаква 7 до 9 млн. средно месечни потребители, правещи трансакции, което свива диапазона спрямо по-ранните стойности. Средната прогноза на анализаторите бе за 8,7 млн. потребители.

Загубата на Coinbase за трите месеца до края на юни включва 446 млн. долара разходи за обезценки, което е най-голямата сума, откакто компанията е публична. Цените на много популярни криптовалути паднаха под 18-месечно дъно през юни заради срива на екосистемата тера-луна и фалита на двигатели на криптосектора като Three Arrows Capital.

„Със сигурност осъзнаваме, че това са стресови пазарни условия“, коментира Алесиа Хаас, главен финансов директор на компанията.

През май Coinbase заяви, че Комисията по ценните книжа и борсите е изпратила искане за доброволно даване на информация за листванията и процеса по листвания и все още не знае дали това запитване ще се превърне в официално разследване. Засега компанията е проверявана от комисията за възможно предоставяне на търговия с нерегистрирани ценни книжа, съобщи Bloomberg по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още