IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоиндустрията в Давос: Притихнала, но не и изчезнала

Осем месеца, няколко фалита и един голям срив по-късно секторът все още е в Давос, но с далеч по-скромно присъствие

14:15 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мотото „In Crypto We Trust“ може да се види на гумата на луксозен автомобил Mercedes-Benz, паркиран пред павилион на Blockchain Hub. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Мотото „In Crypto We Trust“ може да се види на гумата на луксозен автомобил Mercedes-Benz, паркиран пред павилион на Blockchain Hub. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Но по-неочакваното тук е, че регулатори и политици активно участват в тези панели. Редица представители на ООН говориха за работата си в рамките на панел за блокчейн приложения от публични иституции, организиран от GBBC. В него участваха още комисарят от Комисията за търговия със стокови фючърси Кристи Гордсмит Ромеро и Джоан Дуон от Австрийската национална банка.

Събитията, организирани от криптокомпании, се радват и на стабилна посещаемост. Casper Labs имаше препълнена зала в понеделник, а приемът на Filecoin бе само с правостоящи.

И на фона на всичко това остава неясно какво може да вземе индустрията от всичко това. Ентуисъл посочва пред CoinDesk, че той и колегите му са на конференцията единствено за да се срещнат с потенциални клиенти.

„Нашият подход тук бе да сме тактични по отношение на срещите“, каза той като причина защо Ripple няма своя собствена локация тип павилион.

Джонатан Дотан от Starling Labs също се присъедини към коментарите на Ентуисъл, като заяви, че от негова гледна точка „много малко неща са се променили“.

И все пак, Давос в крайна сметка е форум за създаване на контакти и намиране на възможни инвеститори и клиенти.

Сянката на FTX

Разбира се, слонът FTX в стаята също вероятно е дал своето отражение върху по-приглушеното присъствие на криптосектора в Давос.

Разговорите се отплесват в дискусии за краха на FTX и панелите най-малкото засягат краха на борсата, отбелязва Ентуисъл.

Главният изпълнителен директор на криптокомпанията Circle Джеръми Алайр, който говори в панел на Financial Times, заяви, че пътят на индустрията към възстановяването включва разликата между добрите и лошите актьори.

„Трябва да разграничим спекулативните активи, които нямат никаква реална полза или стойност от дигиталните активи, които се създадени да имат полза, трябва да направим разликата между регулираното и нерегулираното“, допълни той.

Липсата на рамка ще продължи да е пречка повече традиционни институции да се ангажират с криптовалути, каза на свой ред президентът на Нюйоркската фондова борса Лин Мартин.

„Погледнете по-специално проблемите през последните няколко месеца с фалита на FTX… По-традиционните финансови модели… се оказаха символи на прозрачност“, каза тя. „Нуждаем се от това регулаторите да ни кажат какви са насоките. Каква е регулираната рамка, за да ги вкараме в по-традиционни структури и начини на изпълнение“, допълни Мартин.

Според Голдсмит Ромеро, в изказване по време на своя панел, заяви, че също така е важно Конгресът да приеме законодателство, която да пояснява ролята на регулаторите.

На този фон контингентът от криптоиндустрията, присъстващ в Давос, може да се даде моментна представа дали подобно разграничение може да се случи.  

Основателят на Skybridge Capital Антъни Скарамучи, в изказване по време на своя панел, заяви, че най-вероятно би направил грешката да се довери на някого като Сам Банкман-Фрийд отново. „Няма да спра да поемам рискове“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още