IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоконгломератът DCG спира изплащането на дивидент в опит да спести пари

Групата иска да подсили бизнеса, като намали оперативните разходи и запази ликвидността

10:49 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоконгломератът Digital Currency Group (DCG), чието подразделение за кредитиране Genesis Global Capital се опитва да се спаси от фалит, прекратява изплащането на тримесечни дивиденти в опит да спести пари.

Решението е факт на фона на фокуса на групата върху „подсилването на нашия баланс, като намалим оперативните разходи и запазим ликвидност“, става ясно от писмо от 17 януари до акционери, видяно от Bloomberg News.

DCG е ключов играч в криптоиндустрията и като такава компанията се оказа изправена пред разпродажбите на дигитални активи и последиците от краха на криптоборсата FTX. Genesis прекрати възстановяването на средства от сметките си през ноември и предупреди, че може да поиска защита от фалит, ако не успее да набере нужните средства.

Главният изпълнителен директор Бари Силбърт води ескалираща битка със съоснователя на криптоборсата Gemini Камерън Уинкъвос, чиито потребители загубиха достъп до средства в размер на 900 млн. долара, съхранявани в Genesis. Кредитори, включително Gemini, се опитваха да намерят решение за проблемите на Genesis.

Разпродажбите на дигитална валута доведоха до поредица от фалити или преструктурирания на криптокомпании. DCG се наложи да съкрати 10% от персонала си миналата година.

Бизнесът на групата се разпростира широко и включва фонд мениджъра Grayscale Investments LLC. Нейният Grayscale Bitcoin Trust – най-големият криптофонд в света, се търгува с голяма отстъпка спрямо количеството притежавана криптовалута, което кара раздразнените акционери да искат промени.

Междувременно американските власти разследват вътрешните финансови дела на DCG, съобщават запознати.

Опитвайки се да успокои евентуалните притеснения, Силбърт посочи в писмо по-рано този месец, че не се съмнява, че DCG „ще излезе от тази година като по-силна компания от когато и да е било“. Неговото нетно състояние, което някога се изчисляваше на 3 млрд. долара, сега е под 1 млрд. долара, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Говорител на DCG не е отговорил на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още