IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти обвиниха криптоборсата Bitzlato в изпиране на 700 млн. долара

Компанията бе определена като „основно притеснение за пране на пари“, което е една от най-сериозните санкции в арсенала на американските власти

09:22 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските власти повдигнаха обвинения на руснак за пране на пари чрез криптоборса, за която се предполага, че е прикривала приходите от незаконен хазарт и сделки с наркотици за над 700 млн. долара

Криптоборсата Bitzlato, базирана в Хонконг, е затворена, а основателят ѝ Анатоли Лекодимов е задържан. Това ще попречи на Bitzlato да обслужва престъпници, свързани с Русия, заяви заместник-главният прокурор на САЩ Лиса Монако по време на пресконференция, цитирана от CoinDesk.

По думите ѝ действията, които са включвали и френските власти, са засегнали „една натоварена част от тази криминална екосистема“.

Службата за финансови престъпления на финансовото министерство (FinCEN) официално определи компанията като „основно притеснение за пране на пари“, което е една от най-сериозните санкции в арсенала на американските власти, тъй като това на практика откъсва дадения бизнес от световната финансова система.

Лекодимов е руски гражданин и мажоритарен собственик на Bitzlato, който живее в Китай.

Неговата относително неизвестна криптоборса предлага peer-to-peer услуги и управлява портфейли на престъпници, чрез които те купуват и продават незаконни стоки, посочват от американското министерство на правосъдието. През последните няколко години са били извършени преки и непреки трансфери на средства в размер на 700 млн. долара. Според FinCEN компанията е играла ключова роля при обработването на незаконни трансакции за извършители на хакерски атаки в Русия, включително и такива, свързани с руското правителство.

По думите на Монако ударът срещу Bitzlato е най-важната марка на Вашингтон срещу криминалната криптомрежа досега.

Компанията, чиито сървъри са били конфискувани, също така е свързана и с рутинни трансакции к базирания в Русия черен пазар от тъмната мрежа „Хидра“, който привлече вниманието на американските власти миналата година. Монако заяви, че „криптопрестъпната ос „Хидра“-Bitzlato“ вече е прекъсната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още