IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото дело за търговия с вътрешна информация в криптосектора завърши със затвор

Нихил Уахи се призна за виновен през септември по обвинения в заговор за извършване на измама и ще излежи 10 месеца зад решетките

12:30 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Братът на бивш продуктов мениджър на Coinbase Global Inc. бе осъден на 10 месеца затвор за ролята си в схема за търговия с вътрешна информация за това кога борсата ще листне нови токени, съобщава Bloomberg.

Нихил Уахи се призна за виновен през септември по обвинения в заговор за извършване на измама. Според прокурор Деймиън Уилямс това е „първото дело за търговия с вътрешна информация, включващо криптовалутни пазари“. Според прокуратурата със съветите на своя брат Уахи е изкарал почти 900 хил. долара, търгувайки с 40 различни токена.

„Направих огромна грешка, ужасна грешка“, призна Уахи пред окръжен съдия Лорета Преска във вторник. „Това е нещо, с което ще трябва да живея вечно“, допълва той.

В допълнение към присъдата за затвор Уахи ще трябва да плати и неустойка от 892 500 долара, които е изкарал от незаконната търговия. Той също така получи и две години пробация.

Прокуратурата искаше присъда до 16 месеца затвор. Уахи, който се очаква да бъде депортиран в Индия, след като изпълни присъдата си, се надяваше съдът да му спести времето зад решетките.

Уахи и брат му Исхан бяха арестувани през юли. Досега Исхан Уахи не се е признал за виновен. Самир Рамани, приятел на Исхан Уахи, също бе с повдигнати обвинения. Той обаче не се намира в американски затвор и не се яви при изслушването на делото.

Според защитата на Уахи той не е бил мотивиран от алчност при изпълнение на престъплението – искал е да върне парите на своите родители за това, че са го пратили да учи в САЩ и да им осигури по-спокойни старини.

Адвокат Прия Чаудхри нарече клиента си „невероятно свестен млад мъж, който е постъпил нередно по погрешни подбуди“.

Coinbase, която е най-голямата американска платформа за търговия с дигитални валути, дава възможност на потребителите си да търгуват с над 150 токена, които често записват прилив на интерес веднага след пускането си на борсата. Според прокуратурата между юли 2021 г. и май 2022 г. Нихил Уахи е използвал анонимни етериум портфейли, за да се възползва от съветите на брат си и да купува криптовалута, преди Coinbase да обяви, че листва съответния токен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още