IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC разследва Coinbase за предлагане на ценни книжа

Според източници на Bloomberg надзорът на регулатора е нараснал, откакто платформата увеличи броя токени, които предлага

11:32 | 26.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата Coinbase Global Inc. е изправена пред разследване в САЩ за това дали неправомерно е позволила на американците да търгуват с дигитални активи, които е трябвало да бъдат регистрирани като ценни книжа. За това пред Bloomberg съобщават трима източници, запознати с въпроса.

Надзорът на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) върху Coinbase нарасна, откакто платформата увеличи броя токени, които предлага за търговия, посочват двама от източниците, пожелали анонимност. Разследването на SEC е преди това на агенцията за схема с търговия с вътрешна информация срещу бивш мениджър на Coinbase и двама други души.

„Уверени сме, че нашият строг процес на проверка – процес, който SEC вече разгледа – държи ценните книжа извън нашата платформа и очакваме да разгледаме въпроса със SEC“, коментира главният адвокат на компанията Пол Грюал в Twitter. От американския регулатор са отказали на свой ред коментар.

Натискът от Вашингтон върху американските регулатори за засилване на надзора върху криптовалутите нарасна през последните месеци на фона на проблемите в криптосектора, които изтриха стотици милиарди долари пазарна капитализация. Председателят на SEC Гари Генслър настоява платформите за търговия да правят повече, за да защитят инвеститорите на дребно.

Като най-голямата платформа за търговия в САЩ, Coinbase позволява на американците да търгуват с над 150 монети. Ако тези продукти бъдат определени като ценни книжа, фирмата ще трябва да се регистрира към комисията като борса.

Coinbase неведнъж е влизала в спорове с регулатора за това как надзирава индустрията. Миналата седмица компанията дори призова властите за определянето на по-ясни правила за работа. Междувременно, след години на относително предпазлив подход, Coinbase увеличи предлагането си на монети.

Напрежението нарасна допълнително на 21 юли, когато SEC обвини бивш мениджър на компанията в търговия с вътрешна информация, помагайки на брат си и приятел да купят монети точно преди листването им на платформата. И макар регулаторът да не обвинява самата борса в неправомерни действия, то определи девет токена от десетките, с които мъжете са търгували, за ценни книжа – включително седем, които са листнати на Coinbase.

В отговор от Coinbase коментираха в блог, че платформата „не листва ценни книжа. Край на историята“. Грюал посочи също така, че министерство на правосъдието в САЩ не е повдигнало обвинения срещу компанията за измама с ценни книжа, въпреки че разглежда същите факти, както и SEC. Той също така посочи, че преди пускането на монета за търговия, Coinbase анализира дали даден актив може да се счита за ценна книга, като също така разглежда и дали отговаря на изискванията на регулаторите и др.

Евентуално разследването на SEC би могло да доведе до съдебно преследване на отделни лица или компании.

За да определи дали даден дигитален актив е ценна книга, регулаторът прилага правен тест, който идва от решение на Върховния съд на САЩ от 1946 г. Според тази рамка агенцията смята токен за част от надзора на SEC, ако включва инвеститори, които вкарват пари за финансиране на компания с намерението да спечелят от усилията на ръководството ѝ.

Според Генслър редица криптовалути влизат в юрисдикцията на регулатора и фирмите, които ги предлагат, трябва да се регистрират в подопечния му орган.

Досега обаче SEC като цяло не посочва кои монети смята за ценни книжа и отделните борси решават дали да предлагат дадена монета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Може би е редно тия борси най-после да решат къде са - да са защитени от фалити, но да има регулации или да продължават както до сега. Преди няколко седмици, една друга крипто борса попълни молба за фалит, по определен параграф в САЩ, но се оказа, че подобни "борси" не са включени в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още