fallback

Биткойнът се отърсва от регулаторните притеснения с 11% ръст

Криптовалутата се приближава до прага от 25 хил. долара за първи път от август

10:45 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Нов тласък на ралито на биткойна отведе цената до прага от 25 хил. долара за първи път от август насам, докато инвеститорите се отърсваха от притесненията за регулаторните мерки в САЩ, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 11,2% за денонощието към 10 ч. българско време до 24 680 долара. 

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Етерът, от своя страна, прибавя към цената си 8,7% до 1682 долара. Binance Coin прибавя 7,6% към стойността, рипълът - 4,5%, а карданото - 6,2%.

Регулаторният натиск на американските власти срещу определени криптопродукти, както и решението на нюйоркските регулатори да ограничат издаването на стейбълкойна, брандиран от Binance, BUSD – третият по големина – донесе сътресения в сегмента на дигиталните активи в началото на седмицата. Оптимизмът обаче се завръща на пазара, продължавайки ръста в цената на биткойна, която от началото на годината е близо 50%.

Инерцията вероятно кара спекуланти да затварят мечи залози, което още повече разпалва ръстовете, казва Цъцъ Лу, основателка на блокчейн консултанта Venn Link Partners.

„Хората забравят, че фрий-флоутът на биткойна (свободно търгуваните монети, бел. ред.) може да бъде ограничен понякога и когато късите позиции се елиминират, цената просто скача“, посочва тя.

В сряда бяха елиминирани къси позиции на обща стойност около 64,5 млн. долара, най-много от около месец, показват данни на Coinglass.

Криптоцените се повишават на фона и на нови ръстове на фондовите пазари, подкрепени от залозите, че увеличенията на лихвите на Федералният резерв могат да се преборят с инфлацията, без да се стига до рецесия.

Междувременно сагата около фалиралата криптоборса FTX и нейният основател Сам Банкман-Фрийд продължава, съобщава CoinDesk. Федерален прокурор е поискал от съда да промени условията на гаранцията на Банкман-Фрийд, като му забрани използването на мобилни телефони или интернет с изключение на някои много специфични условия. Според прокуратурата той е използвал виртуална частна мрежа (VPN) поне два пъти, най-вероятно за да гледа финала на Суперкупата. Това представлява значителна ескалация на предишното искане на обвинението, което настояваше само за забрана на ползването на криптирани приложения за съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 16.02.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още