IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се отърсва от регулаторните притеснения с 11% ръст

Криптовалутата се приближава до прага от 25 хил. долара за първи път от август

10:45 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нов тласък на ралито на биткойна отведе цената до прага от 25 хил. долара за първи път от август насам, докато инвеститорите се отърсваха от притесненията за регулаторните мерки в САЩ, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 11,2% за денонощието към 10 ч. българско време до 24 680 долара.  Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Етерът, от своя страна, прибавя към цената си 8,7% до 1682 долара. Binance Coin прибавя 7,6% към стойността, рипълът - 4,5%, а карданото - 6,2%.

Регулаторният натиск на американските власти срещу определени криптопродукти, както и решението на нюйоркските регулатори да ограничат издаването на стейбълкойна, брандиран от Binance, BUSD – третият по големина – донесе сътресения в сегмента на дигиталните активи в началото на седмицата. Оптимизмът обаче се завръща на пазара, продължавайки ръста в цената на биткойна, която от началото на годината е близо 50%.

Инерцията вероятно кара спекуланти да затварят мечи залози, което още повече разпалва ръстовете, казва Цъцъ Лу, основателка на блокчейн консултанта Venn Link Partners.

„Хората забравят, че фрий-флоутът на биткойна (свободно търгуваните монети, бел. ред.) може да бъде ограничен понякога и когато късите позиции се елиминират, цената просто скача“, посочва тя.

В сряда бяха елиминирани къси позиции на обща стойност около 64,5 млн. долара, най-много от около месец, показват данни на Coinglass.

Криптоцените се повишават на фона и на нови ръстове на фондовите пазари, подкрепени от залозите, че увеличенията на лихвите на Федералният резерв могат да се преборят с инфлацията, без да се стига до рецесия.

Междувременно сагата около фалиралата криптоборса FTX и нейният основател Сам Банкман-Фрийд продължава, съобщава CoinDesk. Федерален прокурор е поискал от съда да промени условията на гаранцията на Банкман-Фрийд, като му забрани използването на мобилни телефони или интернет с изключение на някои много специфични условия. Според прокуратурата той е използвал виртуална частна мрежа (VPN) поне два пъти, най-вероятно за да гледа финала на Суперкупата. Това представлява значителна ескалация на предишното искане на обвинението, което настояваше само за забрана на ползването на криптирани приложения за съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още