IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance е прехвърлила 400 млн. долара от американския си партньор към компания на Чанпън Джао

По информация на Ройтерс през първите три месеца на 2021 г. над 400 млн. долара са били прехвърлени от сметка на Binance.US в Silvergate към Merit Peak

12:30 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Изпълнителният директор на Binance Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP
Изпълнителният директор на Binance Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата криптоборса в света Binance е имала таен достъп до банкова сметка на предполагаемо независим американски партньор и е прехвърляла големи суми от сметката към трейдингова къща, управлявана от главния изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао. Това става ясно от банкови данни и кореспонденция на компанията, цитирани от Ройтерс.

През първите три месеца на 2021 г. над 400 млн. долара са били прехвърлени от сметка на Binance.US в базираната в Калифорния банка Silvergate към Merit Peak Ltd, показват документи за тримесечието, видени от Ройтерс. Сметката на Binance.US е била регистрирана под името на BAM Trading – компанията, под която американската борса оперира, става ясно още. Кореспонденция показва, че трансферите към Merit Peak са започнали в края на 2020 г.

От Ройтерс посочват, че не са успели да установят причината за трансферите или дали средствата са принадлежали на потребители на Binance.US. Условията за ползване на Binance.US по това време гласят, че потребителските депозити в долари се държат по сметки на Silvergate и базираната в Невада компания Prime Trust LLC.

Говорителка на Binance.US, Кимбърли Соуард, не е отговорила на запитванията на Ройтерс за трансферите. В позиция тя посочва само, че Ройтерс използва „остаряла информация“, без да дава повече обяснения за казуса. По думите ѝ „Merit Peak нито търгува, нито осигурява каквито и да е било услуги на платформата Binance.US“ и „само служители на Binance.US имат достъп“ до банковите сметки на американската компания.

Според видяната от Ройтерс кореспонденция мениджърите на Binance.US са били притеснени от отлива на средства, защото трансферите са се случвали без тяхното знание. Главният изпълнителен директор на Binance.US по това време Катрин Коли е писала до един от финансовите мениджъри на Binance в края на 2020 г. за обяснение за трансферите, наричайки ги „неочаквани“, като посочва, че „никой не ги е споменал“.

„Откъде идват тези средства?“, пита тя в едно от съобщенията.

В отговор до Коли, видян от Ройтерс, финансовият мениджър на Binance Сюзън Ли не обяснява трансерите, но посочва, че Merit Peak „улеснява търговията“ на Binance.US и осигурява кредити и капиталови инжекции за американската борса.

Коли, която напуска Binance.US по-късно през 2021 г., не е отговорила на запитване чрез юридическия ѝ представител. Ли също не е отговорила.

От Ройтерс посочват, че не са могли да проследят какво е станало с тези 400 млн. долара. Неопределена част от парите впоследствие е била изпратена към сметка в Silvergate на фирма от Сейшелите, наречена Key Vision Development Limited, съобщава запознат с въпроса източник. Според корпоративни документи от 2021 г. на друго звено на Binance Чанпън Джао е директор на Key Vision. Бивш служител на Silvergate потвърждава, че Key Vision е имала сметка в банката по това време.

От Key Vision не са отговорили на запитване за коментар.

От трансферите става ясно, че международната борса Binance, която няма лиценз за опериране в САЩ, контролира финансите на Binance.US въпреки твърденията, че американската компания е напълно независима и работи като „американски партньор“.

Министерството на правосъдието на САЩ, както и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) е търсила информация от Binance и Binance.US за техните отношения като част от разследване за възможни нарушения на финансовите правила, включително дали Binance използва американската борса като прикритие за извършване на бизнес в САЩ. Министерството и SEC са отказали коментар по статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още