IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубиха ли криптовалутите битката срещу фиатните пари?

Технология не създава надеждни пари, смята Агустин Карстенс, ръководител на Банката за международни разплащания

12:14 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Агустин Карстенс. Снимка: Bloomberg LP
Агустин Карстенс. Снимка: Bloomberg LP

Спорът дали криптовалутите са алтернатива на фиатните пари е бил решен след миналогодишната криза в сектора на дигиталните активи. На това мнение е Агустин Карстенс, ръководител на Банката за международни разплащания (БМР).

„Тази битка бе спечелена“, коментира той в интервю за Bloomberg TV в сряда. „Технология не създава надеждни пари“, допълни той.

Секторът на дигиталните активи все още ближе рани, след като загуби близо 2 трлн. долара пазарна капитализация и трябваше да понесе удара от краха на криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд през ноември.

„Само законната, историческа инфраструктура зад централните банки може да даде голяма надеждност“ на парите, коментира Карстенс. Той заяви също, че очаква „силна позиция“ от Г-20 за засилване на регулациите върху сектора на дигиталните активи.

Според него криптовалутите са финансова дейност, която може да съществува само „при определени условия“.

Карстенс имаше изказване и в рамките на събитие на Паричната служба на Сингапур, отбелязвайки, че дигиталните валути на централните банки (CBDC) и токенизираните депозити (съществуващи депозити, съхранявани в портфейл вместо сметка, които могат да се обменят по номинална стойност в национални валути за разлика от криптовалутите, бел. ред.) могат да помогнат за ефективността.

В изказването си той засегна и темата за стейбълкойните. По думите му регулаторите трябва да гарантират, че стейбълкойните няма да навредят на инвеститорите и потребителите или да фрагментират паричната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още