IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребните риби от развиващите се икономики са ударени най-силно от краха на тера и FTX

Бразилия, Индия, Пакистан, Тайланд и Турция са сред споменатите страни в доклада на Банката за международни разплащания

14:20 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Макар повечето потребители на криптоприложения да загубиха пари по инвестициите си в биткойни след миналогодишния крах на екосистемата на тера и на криптоборсата FTX, инвеститорите извън водещите икономики понесоха най-големия удар. Това става ясно от доклад на Банката за международни разплащания (БМР).

В него са анализирани данни от приложения на криптоборси в 95 страни, както и информация за дневното разпределение на притежаваните биткойни, събрана от IntoTheBlock. Според данните от август 2015 г. до декември 2022 г. почти три четвърти от потребителите са изтеглили приложение, когато цената на биткойна е била над 20 хил. долара. Ако се приеме, че инвеститорите са вложили средства в биткойн в същия ден, в който са изтеглили приложението, се изчислява размерът на загубата по първоначалната им инвестиция.

Процент потребители, които са изтеглили криптоприложение, когато цената на биткойна е била под 20 хил. долара. Графика: БМР Процент потребители, които са изтеглили криптоприложение, когато цената на биткойна е била под 20 хил. долара. Графика: БМР

„Медианният инвеститор би загубил 431 долара до декември 2022 г., което представлява почти половината от неговите общо 900 долара, инвестирани, откакто e изтеглил приложението. Видимо е, че този дял е дори по-висок в няколко развиващи се икономики като Бразилия, Индия, Пакистан, Тайланд и Турция. Ако инвеститорите продължават да инвестират с месечна честота, над четири пети от потребителите биха загубили пари“, се казва в доклада.

Друго от заключенията на текста е това, че в хода на краха на тера/луна и фалита на FTX търговската активност в криптосектора нараства осезаемо, като големите инвеститори продават, а по-малките „на дребно“ купуват.

Но въпреки широката потребителска база и загубите на инвеститорите кризата на пазара от 2022 г. е имала едва забележим ефект върху по-широките финансови условия извън криптосектора. Това подчертава до голяма степен самосиндикалната природа на криптовалутите като клас активи.

„Данните показват, че собствениците на големи портфейли, т. нар. „китове“, са намалили притежанията си от биткойни в дните след шокиращите епизоди. Средните по размер притежатели и дори дребните притежатели (т. нар. „крил“) са увеличили притежанията си в биткойни. Ценовите модели предполагат, че по-големите инвеститори са успели да продадат активите си на по-малките преди резкия ценови спад“, се посочва в доклада, който заключва, че „големите притежатели така са изкарали печалба за сметка на по-малките инвеститори“.

Докладът подчертава и ефектите от двата ключови епизода в криптосектора през миналата година – крахът на екосистемата на тера/луна и на FTX. С намаляването на оценките на монетите през миналата година е изтрита пазарна стойност за над 1,8 трлн. долара. Над 450 млрд. долара са изчезнали по време на пазарните сътресения след краха на тера/луна през май 2022 г. Отделно, други 200 млрд. долара са загубени заради последиците от фалита на криптоборсата FTX през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още