IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се приближава към мечтата на създателя си за разплащания

Увеличават се признаците, че монетата се приближава към първоначалната си цел – разплащанията

14:23 | 01.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сатоши Накамото би се гордял. Биткойнът в своето юношество може би най-накрая се отплаща за вярата на своя създател.

15-годишната криптовалута е изпълнявала много роли – от източник на спекулации до защита от инфлацията – но така и не можа да намери своята ясна идентичност. Сега се увеличават признаците, че тя се приближава към първоначалната си цел – разплащанията, посочва Ройтерс в материал.

„Развитието, що се отнася до изграждането на криптоплащания, продължawa с бърз темп, макар и да остана донякъде незабелязано заради волатилността на по-широкия пазар“, коментира Ричард Мико, главен изпълнителен директор за САЩ на платежния доставчик Banxa.

Количествата биткойн, съхранявани в Lightning Network – платежен протокол върху блокчейна – са се увеличили с две трети през последната година до абсолютен връх от 5580 монети, показват данни на криптокомпанията The Block.

Специалистите в сектора на криптоплащанията също наблюдават значителни обеми.

От базираната в САЩ BitPay посочват, че обемите на трансакциите са нараснали с 18% през миналата година спрямо 2021 г. От CoinsPaid пък казват, че обемите през четвъртото тримесечие на 2022 г. са нараснали с 32% спрямо година по-рано.

Биткойнът, турската лира и бразилският реал

Но защо криптовалутите не можаха да осъществят мечтата на Накамото, обяснена в известната Бяла книга на биткойна от 2008 г., озаглавена „Биткойн: Peer-to-Peer система за електронни пари“?

Ценовата волатилност, бавният процес на обработка на трансакциите и постоянната регулаторна несигурност са сред факторите, които направиха криптовалутите тромави за платежно средство. Малцина са търговците, които слагат цени в криптовалути на стоките си.

Въпреки това привържениците на монетата казват, че тя предлага по-ниски разходи за трансакции и по-бърза скорост в сравнение с традиционните пари, особено когато става въпрос за трансгранични трансфери.

Отделно от биткойна, други криптовалути, включително стейбълкойните – които са обвързани с цените на традиционни валути, също изплуваха като популярни разплащателни опции. Това важи най-вече за трансгранични плащания и парични преводи, както и на развиващи се пазари, където стойността на местните валути е силно ударена от инфлацията.

Stellar – блокчейн, който позволява трансгранични плащания, отчита ръст на броя сделки на платформата си до 103,4 млн. миналия месец от 50,6 млн. през януари 2022 г.

Обемите на търговията на борси с биткойн, от една страна, и турска лира или бразилски реал, от друга, са нараснали със съответно 232% и 72%, показват данни на CryptoCompare.

Можете ли да издържите на стреса?

Нещата обаче не винаги вървят по мед и масло при приемането на криптовалутите за плащания – едно нещо поне е сигурно, че остава въпросът дали блокчейните са готови да издържат на стреса от обработката на хиляди сделки наведнъж, особено без увеличение на таксите за трансакции.

Усилията на някои от най-големите икономики, включително Япония, Китай и Индия, да създадат свои собствени дигитални валути (CBDC) също могат да задушат разрастването на криптовалутите в платежния сегмент, коментират някои пазарни участници. За други обаче растящият интерес към CBDC е доказателство, че технологията на плащанията в блокчейна ще се задържи.

Компаниите за традиционни финанси, които също искат да излязат на полето на криптоплащанията, също не се впечатляват от скорошната пазарна волатилност. Така например Visa сключи сделка този месец с криптокомпанията WireX за издаване на включващи криптовалути дебитни и предплатени карти.

„Криптовалутите еволюират в приложима алтернатива за все повече и повече хора по света“, коментира Мико от Banxa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaaХХАХАХА, так винаги се получава, на конкретни въпроси криптосектантите отговарят с лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Ушанков, идея си нямаш даже какву глупости пишеш и в тая тема. Ходи там пиши за СВО на Русия във възвърналата се руска територия. Коня е дигиталните DBDC са бъдещето, ама за теб като платежно средство ще стане само Рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Глупасти е тази рекламни статия. С биткойн нищо не може да се купи официално. Ако някой твърди, че е възможно, да докаже с фактура или касова бележка в биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още