IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоиндустрията и регулаторите всъщност говорят на един и същи език

Когато става въпрос за прозрачност, изглежда целите са общи. Откъде тогава идва неразбирателството?

17:59 | 27.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Едно от нещата, които се случват, когато една индустрия се разрасне, е, че става трудно да се каже дали всички в нея говорят на един език. Никъде това не личи по-ясно от дебата между създателите на децентрализираните финанси (DeFi) и финансовите регулатори. Може ли лингвистичен консенсус да бъде намерен, пита Даниел Кун в материал, публикуван от CoinDesk.

През по-голямата част от времето финансовите регулатори в САЩ (както и международните органи, които по същество са продължение на американското финансово министерство) твърдяха, че криптовалутите влизат в съществуващата регулаторна рамка. Правилата, управляващи криптосектора, изглежда вече са написани.

И така, налице е ситуация, в която председателят на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър иска от криптооператорите да се регистрират към агенцията, а службата за финансови престъпления на САЩ FinCEN настоява за по-строги изисквания в сектора по отношение на борбата с прането на пари и самоличността на потребителите.

Криптосекторът, с някои изключения, до голяма степен се позиционира като изключението, което не може да влезе в рамката на т. нар. тест на Хауи (насоките, които SEC използва, за да определи дали някой актив е ценна книга; по същество това предполага дали притежателят на въпросния актив очаква да получи печалба от него на базата на усилията на други)

Това е ключов момент за основателя и главен изпълнителен директор на Камарата за дигитална търговия Периан Боринг, която бе сред участниците в конференцията Consensus на CoinDesk, провела се в сряда. В криптосегмента термините „общност“ и „сътрудничество“ се използват много – термини, които значат едно за вътрешните хора, и друго за регулаторите.

„Какво означава да се работи в сътрудничество?“, попита Боринг. За SEC отговорът няма значение; когато група от хора се организира, за да построи една потенциално стойностна система, тя „активира нашите закони“, посочва тя. Поне на сцената Боринг не изглеждаше уверена, че тази различна дефиниция може да бъде обяснена – не и чрез лобиране или коментиране на предложените насоки, каза тя.

И все пак, не всичко е загубено за криптосектора в САЩ и според защитници на децентрализираните финанси регулаторите в крайна сметка ще осъзнаят силата и смисъла на DeFi.

Регулаторите и защитниците на DeFi са на една и съща страница. Те искат по-голяма прозрачност в рамките на финансовата система (и това не е задължително да означава, че всички приложения, които не изискват удостоверение на самоличността за ползване, ще започнат да въвеждат такива). Вместо това регулаторите се опитват да направят с думи това, което DeFi може да направи с код.

Чували сте аргумента и преди. DeFi осигурява отчетност в реално време, неизменим архив на трансакции и способността лесно да проследява потребители. Каквато е и целта, за външните наблюдатели може и да не стане ясно веднага самоличността на потребителя на DeFi, но с време и ресурс тази информация може да бъде определена – точно каквато е работата на финансовите регулатори.

И това не е само маркетингово говорене. Главният юрист на Uniswap Салман Банаей, който също участва в панел в рамките на Consensus, бе подготвен със статистика. Според данни на международната организация Работна група за финансово действие (FATF) темпът на конфискуване на незаконни средства в рамките на индустрията на традиционните финанси е около 0,1% - което означава, че регулаторите са конфискували около една хилядна от средства, за които се знае, че са били използвани за криминална дейност. В криптосектора – 27%, посочва Банаей.

Това не значи и че криптосекторът е развъдник на криминална активност. Поне според данните на Chainalysis само миниатюрна част от криптотрансакциите могат да бъдат свързани с криминална дейност. Всичко това означава, че ако правителството се притеснява за финансиране на тероризма или пране на пари, то трябва да избере именно прозрачността на криптовалутите.

Изглежда, криптосекторът и неговите предполагаеми надзорници говорят на един и същи език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Така са си викали и на времето преди фиатните пари да отместят златото и среброто, като разплащателно средство. Сега отиваме на изцяло виртуална разплащателно система, а това няма как да мине без Криптото и CBDC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ква индустрия бе, тази пирамида и свързаните с нея паразитиращи структури не правят и 1 долар печалба, нито правят нещо ценно за обществото!'Индустрия било, хахахааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още