IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Останалата част от света трябва да копира законите ни за криптовалутите

Надявам се, че нашите правила могат да станат модел за други страни, каза еврокомисарят по финансовите услуги Марийд Макгинес

10:49 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Останалата част от света трябва да копира разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) за криптовалутите, за да бъде създаден един силен международен подход, който защитава потребителите и финансовата стабилност. За това призова еврокомисарят по финансовите услуги на блока в сряда, цитирана от Ройтерс.

Европейският парламент трябва да даде одобрението си за закона за пазарите на криптовалути (известен като MiCA) – първият цялостен набор от правила в света за нерегулирания сектор. Европейските държави вече са дали одобрението си.

Криптосекторът бе разтърсен от краха на криптоборсата FTX и други високопрофилни фалити, които смъкнаха цените на криптовалутите, въпреки че налице е възстановяване от началото на годината.

„Надявам се, че нашите правила могат да станат модел за други страни“, каза еврокомисарят по финансовите услуги Марийд Макгинес пред парламента.

MiCA ще изисква криптофирмите да бъдат оторизирани от ЕС, за да предлагат услуги в блока, както и да прилагат мерките за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Законите ще започнат постепенно да се прилагат от юли 2024 г., за да дадат на сектора време да се адаптира.

Криптофирмите, които са били допуснати от една страна в ЕС, ще могат да предлагат услуги във всички 27 членки. Европейски градове като Париж вече работят по привличането на компании от сектора.

„Това отбелязва края на Дивия запад за криптовалутите“, каза евродепутатът от Зелената партия Ернест Уртасун пред парламента.

Но другите държави също трябва да дадат своя принос чрез въвеждането на правила, коментира Макгинес. „Международната конвергенция е абсолютно ключова“, допълни тя.

По думите на Макгинес комисията ще проучи дали още разпоредби ще бъдат необходими при децентрализираните финанси и за заемането на криптоактиви.

„Вярваме, че ако FTX бе уловена под юрисдикцията на ЕС, много от практиките ѝ нямаше да бъдат допустими в рамките на MiCA“, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още