IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маккол от ЕЦБ: Европейските крипторегулации не отиват достатъчно далеч

Макар новите Базелски стандарти и MiCA да а важни стъпки, опасявам се, че те няма да са достатъчни сами по себе си, посочва членът на Надзорния съвет на ЕЦБ

14:36 | 06.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images

Предложените от Европейския съюз регулации за криптоактивите не отиват достатъчно далеч и е необходимо гаранциите да бъдат подсилени, за да бъде покрит адекватно рискът. Това заяви членът на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Елизабет Маккол, цитирана от Ройтерс.

Европейският парламент ще гласува законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA) по-късно този месец, правейки голяма стъпка към осигуряването на надзор върху криптосектора след последната серия от скандали и кризи в него.

„Макар новите Базелски стандарти и MiCA да са важни стъпки, опасявам се, че те няма да са достатъчни сами по себе си“, посочва Маккол в блог публикация.

„В съответствие с принципа на пропорционалност значимите доставчици на услуги, свързани с криптоактивите, трябва да бъдат обект както на по-строги изисквания, така и на повишен надзор: MiCA не осигурява нито едно от двете “, отбелязва Маккол

Друг въпрос е и как размерът на доставчиците на услуги ще бъде измерван, тъй като фалиралата миналата година криптоборса FTX не би се брояла като значим играч заради начина, по който дейността ѝ е организирана.

„Всъщност Binance, която е най-големият криптоиграч, се предполага, че има между 28 млн. и 29 млн. активни потребители по света, но може би дори няма да стигне прага, за да бъде класифицирана като значителна в ЕС“, допълва Маккол.

Криптосветът бе разтърсен от високопрофилни фалити, крахове и измами през последната година, но стойността на много активи все пак продължава да расте през последния месец на фона на притесненията за състоянието на банковия сектор.

Според Маккол са необходими нови количествени мерки, за да може да се вземат предвид фактори като търгуваните обеми на дадена платформа или контролираните активи за съответните бизнеси.

По думите ѝ праговете трябва да бъдат измервани на групово равнище, а не на индивидуално, като се има предвид комплексността на операциите. Същото важи и за конфликтите на интереси, които трябва да се определят на групова основа и за свързани структури, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Регулирайте ни, ама да си правим каквото си искаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Train a Grande Vitesse поезд высокой скорости, читается: тэ-жэ-вэ https://***.reuters.com/world/europe/pension-reform-protesters-briefly-invade-paris-blackrock-building-2023-04-06/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още