IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирене Тинагли: Сривът на FTX показа нуждата от засилен криптоконтрол в ЕС

Рискът проблемите да се прехвърлят и към други сектори е малък в момента, но пазарът нарасна експоненциално, посочи редседателят на Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП

21:30 | 29.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз трябва да засили наблюдението на дигиталните валути, за да се предотвратят ситуации, при които криптокризи като срива на борсата FTX могат да се окажат систематичен риск. За това предупреди председателят на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Ирене Тинагли в интервю за Bloomberg.

Рискът проблемите да се прехвърлят и към други сектори е малък в момента, но пазарът нарасна експоненциално, посочи още тя.

„Трябва много внимателно да наблюдаваме какво се случва и да се опитаме да приложим регулация, която да предотврати това да излезе извън граници и да стане системна заплаха“, каза Тинагли.

Блокът достигна предварително споразумение по първото си голямо предложение за регулации в криптосектора, известно на английски като Markets in Cryptoassets (MiCA). То засяга надзора на доставчиците на услуги, както и защита на потребителите и гаранции за опазването на околната среда при криптоактиви като биткойна и етера. Финално гласуване по директивата се очаква през февруари. Ако текстът бъде приет, ЕС ще е първата голяма юрисдикция, която има такива регулации.

По думите на Тингали не е ясно дали MiCA би могла да предотврати краха на криптоимперията на FTX Group, като въпросът се очаква да бъде обсъден по време на изслушване в комисията ѝ в сряда.

„Все още се опитваме да разберем и установим какво точно стана и дали инструментите, които договорихме само допреди няколко месеца и които предстои да гласуваме пленарно, биха били достатъчни“, допълни тя.

 Но дори и директивата да не би могла да предотврати фалита на FTX, то е важно да бъде приет постепенен подход, допълни Тингали.

„Важно е да имаме нещо действащо сега“, каза още евродепутатът в отделно интервю. Според нея, ако преговорите по текста бъдат отворени наново, то това ще забави приемането му поне с година.

Руските енергийни източници

Пред Bloomberg Тингали засегна и друга ключова тема от дневния ред на Европейския съюз. Според нея блокът се нуждае от допълнителни средства, за да се откъсне от руския газ и да предпази компаниите и домакинствата от енергийната криза.

Според нея предложените ресурси „няма да са достатъчни, за да се реши наистина проблемът на енергийната независимост и енергийната бедност“.

Допълнителни предложения от страна на Европейската комисия „ще бъдат силно оценени и много полезни“, каза председателят на комисията.

Органът заедно с държавите членки преговаря по предложение за използването на до 220 млрд. евро неизползвани кредити от пандемичния пакет на ЕС и 20 млрд. евро субсидии за стимулиране на европейската енергийна инфраструктура, най-вече зелената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още