IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Аржентина търсят утеха от инфлацията в криптовалутите

Двете страни са на водещо място по дял на притежатели на дигитални активи

13:30 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Може ли традиционно волатилните криптовалути да се превърнат в убежище? Изглежда отговорът е "да" в някои части на света като Турция и Аржентина, където растящите цени и обезценяващите се местни валути принуждават хората да търсят спасение в дигиталните пари, пише Ройтерс в материал.

Делът на притежатели на дигитални валути в Турция е най-висок в света с 27,1%, следван от Аржентина с 23,5%. И двете стойности са значително над средните за света от 11,9%, показват данни от изследователската фирма GWI.

Общото между Турция и Аржентина, освен топ позициите им при криптовалутите, е високата инфлация, довела до обезценяваща се валута и капиталови ограничения срещу отлива на средства. Годишната инфлация в Турция е 50,51% през март, а аржентинската е дори още по-висока - 104%.

Делът на интернет потребители на възраст между 16 и 64 години, които притежават криптовалута под някаква форма в периода юли-септември. На графиката са изброени 15-те страни с най-голям дял потребители. Графика: Ройтерс Делът на интернет потребители на възраст между 16 и 64 години, които притежават криптовалута под някаква форма в периода юли-септември. На графиката са изброени 15-те страни с най-голям дял потребители. Графика: Ройтерс

Турската лира и аржентинското песо поевтиняват и в момента се намират на рекордни дъна. Аржентинското песо се разменя за около 464 за долар на черния пазар, почти двойно на официалния курс от 222 за долар.

Голяма част от покупките са на стейбълкойни като USD Coin (USDC) и тетер (USDT), които са обвързани с традиционни активи като долар и злато, което дава алтернатива на недостига на долари.

„Хората, независимо дали са от страната на инвеститорите на дребно, или институционалните инвеститори, мислят за това как могат да се защитят от обезценката на валута“, казва Ехаб Заглоул, главен изследовател на платформата за дигитални плащания за стартъпи на развиващи се пазари Tribal Credit.

„Те искат потенциално да притежават допълнителни активи, обвързани с по-силна валута, т.е. неща като USDC или USDT, или всичко, обвързано с по-силна валута като щатския долар“, допълва той.

Търгуваните обеми на двойката USDT-турска лира достигнаха многомесечен връх миналата седмица, водени от отслабването на турската валута и предстоящите ключови президентски и парламентарни избори в страната, коментира анализаторът на Kaiko Десислава Оубърт.

„Като цяло приемането на криптовалутите е по-високо в страни с капиталови ограничения, финансова и политическа нестабилност“, посочват анализатори на K33 Research.

Треската за криптовалути

Въпреки че цената на биткойна, най-голямата и най-популярна криптовалута, е нагоре със 72% тази година, достигайки 30 хил. долара – най-високата цена от 10 месеца, като цяло търгуваните обеми са далеч от нивата от миналото лято, когато инвеститорите бяха подплашени от серия сривове на криптоиграчи, достигнали своя пик с фалита на FTX.

Търгуваните обеми на спот биткойни са най-високи по време на работното време на американските пазари, като няма голяма промяна спрямо 2022 г., показват данните на Kaiko.

Но заради регулаторните неволи на криптоборсата Binance през последните месеци се наблюдава леко изместване на търгуваните обеми с деривати към часовете на азиатска търговия от американската, посочват от Kaiko.

Ако търгуваните обеми долар-криптовалута бъдат изключени, следващата най-доминираща валута е южнокорейският вон.

Търгуваните обеми криптовалута в Южна Корея се върнаха към равнищата от първото и второто тримесечие на 2022 г. след слабо четвърто тримесечие на същата година, показват анализатори на фирмата за криптоинвестиции Matrixport.

„Доминацията на алтернативните монети прави Южна Корея много интересен пазар за анализиране“, посочват още от Matrixport. „Това е в силен контраст с други криптоборси, където биткойнът и етерът съставляват по-голямата част от обема“, се казва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още