IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгряващата звезда Ричард Тън ли е най-вероятният кандидат за шеф в Binance?

Опитът на Тън в регулациите ще му е от полза в новата му роля на отговорник за пазарите в Азия, Европа, Близкия изток и Северна Африка

16:40 | 05.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Назначаването на Ричард Тън на поста, отговарящ за надзора на регионалните пазари на Binance извън САЩ, го позиционира като най-вероятния наследник на основателя Чанпън Джао.

Подсилената му роля в компанията е факт, след като по-рано миналия месец се появи информация, че Джао, известен и с инициалите си CZ, иска да намали собствеността си върху Binance.US, американския филиал на компанията, пише CoinDesk.

Опитът на Тън в регулациите ще му е от полза в новата му роля на отговорник за пазарите в Азия, Европа, Близкия изток и Северна Африка, докато компанията се опитва да навигира сред засиления надзор на много места по света. Преди да оглави Службата за регулиране на финансовите услуги на финансовия център Abu Dhabi Global Market (ADGM), той е главен регулаторен директор на Сингапурската борса и прекарва 13 години като част от Паричната служба на Сингапур.

Тън се е отличил като вероятен наследник на главния изпълнителен директор, ако Джао реши да се раздели с позицията, посочват източници на Bloomberg, запознати с темата. Въпросът за наследник придоби допълнителна неотложност на фона на засиления контрол на американските регулатори, допълват още запознатите.

В интервю 52-годишният Тън заобиколи въпроса за това дали е подготвян да поеме волана от 46-годишния главен изпълнителен директор.

„Да се спекулира с подобно нещо би било прибързано“, каза той пред CoinDesk. „Позволете ми да подчертая, че имаме много силен мениджърски екип и много силни лидери отговарят за различни части на бизнеса. Радвам се, че мога да съм част от това да се опитам и да подкрепя задачите и амбициите на компанията“, допълва той.

Новата му роля, коментира той, дори не е повишение, а „просто увеличаване на отговорностите“.

Но все пак си струва да се отбележи, че самият Джао заяви, че компанията има план за приемственост, когато нае Тън през 2021 г. Първоначално Тън дойде в компанията като главен изпълнителен директор на сингапурския бизнес и бързо се изкачи по корпоративната стълбица по време на турбулентния период в сектора на дигиталните активи.

Бивш служител на Binance, пожелал анонимност, коментира пред CoinDesk: „И висшето ръководство, и регулаторите са обсъждали при закрити врата, че Ричард Тън е единственият лидер, който може да наследи CZ и двамата продължават да градят компанията по неговата визия, докато могат, за затварянето на съществуващата пропаст между индустрията и регулаторите“.

Тън вярва, че Binance подхожда „открито и откровено към нещата от миналото“, като подчертава, че компанията все още е много млада. Борсата, която скоро ще отбележи шестия си рожден ден, започва дейност като технологична компания, казва Тън, и то по време, когато повечето юрисдикции нямат регулации или подходящи насоки. Днес тя има над 750 служители по въпросите на съгласуването на законите – повече от която и да е друга борса, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още