IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият регулатор в САЩ е поискал от Coinbase да търгува само с биткойни

Стъпката е била направена, преди Комисията да заведе дело срещу криптоплатформата през юни

10:33 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) е поискала от криптоплатформата Coinbase да спре да търгува с всички криптовалути освен биткойна, преди да заведе дело срещу компанията през юни, съобщава Financial Times в понеделник, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Браян Армстронг.

„Наистина нямахме избор към онзи момент. Отписването на всеки друг актив освен биткойна, което между другото не е това, което законът гласи, по същество би означавало краят на криптоиндустрията в САЩ“, казва Армстронг за FT.

„Това донякъде направи избора лесен... да отидем на съд и да видим какво ще каже съдът“, добавя той.

SEC обвини Coinbase, че работи незаконно, тъй като не е регистрирана като борса, припомня Ройтерс. Освен това тя обвини Coinbase, че търгува с поне 13 криптоактиви, които са ценни книжа и които е трябвало да бъдат регистрирани, включително токени като солана, кардано и полигон.

От Комисията казват за FT, че отделът ѝ за правоприлагане не е отправял официални искания към „компаниите да премахнат криптоактиви“.

„В хода на разследването персоналът може да сподели собственото си виждане за това какво поведение може да повдигне въпроси за комисията съгласно законите за ценните книжа“, казва FT, цитирайки SEC.

Регулаторът започна дело срещу друга криптоплатформа - Binance, през юни, като и двете граждански дела са част от натиска на председателя на Комисията Гари Генслър да установи юрисдикция над криптоиндустрията.

Генслър нарича сектора „Дивия запад“, подкопащ доверието на инвеститорите към капиталовите пазари в САЩ. Криптокомпаниите отговарят, че правилата на SEC са неясни и че агенцията прекалява, опитвайки се да ги регулира.

От борсовия регулатор и Coinbase не са отговорили незабавно на искане на Ройтерс за коментар относно материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още