IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase се обърна към съда в опит да накара SEC да се задейства за крипторегулациите

Компанията е поискала от съда да застави SEC да отговори на законодателна петиция, подадена от нея миналата година

13:14 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Най-голямата американска платформа за криптотърговия Coinbase Global Inc. не иска да чака Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да направи първата крачка в очакваната дълга съдебна битка помежду им.

Компанията е поискала в понеделник от съда да застави SEC да отговори на законодателна петиция, подадена от Coinbase миналата година, съобщава Bloomberg. В рамките на съдебно дело към федералния апелативен съд на Филаделфия компанията настоява, че регулаторът не е реагирал достатъчно приемливо и бързо в даването на отговор.

„Не само че чакахме много, много месеци, но има и кампания по правоприлагане, която SEC предприе паралелно“, заяви главният юрист на Coinbase Пол Грюал в интервю за Bloomberg News.

Представител на SEC не е отговорил непосредствено на запитване за коментар.

Ако SEC вярва, че няма нужда от нови правила за криптовалутите, то трябва да отговори на петицията и да го заяви, коментира Грюал. По този начин Coinbase ще може да оспори това решение в съда, допълни той.

„Това, което председателят на SEC прави, е да лишава третата страна – американският съд – от шанс да упражни властта си да оцени дали той е прав или бърка“, посочи Грюал.

Съдебното дело вероятно ще увеличи риска от разрастването на пропастта между компанията и регулатора – напрежението расте, откакто SEC информира Coinbase миналия месец, че възнамерява да предприеме действия по правоприлагане срещу фирмата.

В своята законодателна петиция от Coinbase призовават SEC да изготви регулации, които обясняват как законите за ценните книжа се прилагат при криптовалутите и да задейства процес, в който и обществеността да участва с позиция. Председателят на комисията Гари Генслър, според когото повечето дигитални активи са ценни книжа, многократно е посочвал, че смята съществуващите правила за ясни и криптокомпаниите просто отказват да ги следват.

След петицията Coinbase изпрати допълващо питане към агенцията, в което се иска повече яснота относно възгледите ѝ за услугите по стейкване – процес, който позволява на потребителите на получават средства от това, че предоставят токените си за нареждане на трансакции в блокчейна.

Но вместо отговор от SEC скоро след това изпратиха до Coinbase уведомление, в което се посочва, че комисията планира да заведе дело по редица въпроси, включително и за услугата за стейкване Coinbase Earn.

Това е поредният епизод в спора между SEC и Coinbase.

От години компанията се позиционира като американската компания, която спазва най-стриктно законите и работи с регулаторите. В отношенията им се появиха пукнатини през 2021 г., когато Coinbase получи уведомление за готвено дело заради планирана за пускане услуга си по кредитиране. В крайна сметка компанията се отказа от продукта, а главният изпълнителен директор Браян Армстронг публикува серия от туитове, в които остро разкритикува комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още