IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase отново е на загуба, но по-малка от очакваното

Загубата, която се равнява на 2,46 долара на акция, е над очакванията за 2,52 долара

11:03 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc. отчете загуба за четвърто поредно тримесечие на фона на намалени търгувани обеми през периода октомври-декември.

В отчета си компанията посочва 557 млн. долара загуба и срив на приходите от 75% за периода, съобщава Bloomberg.

Въпреки това приходите от 629 млн. долара са по-високи от средната оценка на анализаторите за 581 млн. долара, но остават едва една четвърт от 2,5-те млрд. долара от същия период година по-рано.

Загубата, която се равнява на 2,46 долара на акция, представлява значително разминаване с печалбата от 840 млн. долара (3,32 долара на акция) година по-рано. Въпреки това коригираната загуба също е над очакванията за 2,52 долара на акция, посочва CoinDesk, позовавайки се на FactSet.

Търгуваните обеми не можаха да отговорят на очакванията. Компанията очаква приходи за първото тримесечие от абонаменти и услуги между 300 млн. и 325 млн. долара.

Coinbase също пострада от кризите в криптосектора през миналата година, довели до обезценки и намалено доверие в сектора като цяло. Компанията съкрати 20% от персонала си през януари, след като се раздели с 18% от служителите през юни.

В бележка до инвеститорите от компанията посочват още, че сегашната 2023 г. ще е „година на регулаторен фокус и вярваме, че нашите силни основи ще ни направят нетни бенефициенти от тази нова среда“. От Coinbase също така посочват, че работят по целта си за подобрение на коригираната оперативна печалба (Ebitda).

Браян Армстронг, главен изпълнителен директор, заяви, че Coinbase се е развила да се цели в генерирането на „коригирана Ebitda във всякакви пазарни условия“, а не да оперира с цел просто да няма загуба.

В интервю главният финансов директор Алесиа Хаас не отхвърли възможността за още съкращения, за да се подобрят финансовите резултати. Компанията не очаква по-значимо увеличение на персонала, който се очаква да се задържи на около 3650 души.

И докато Coinbase се радва на ускорени търгувани обеми през последните седмици на фона на поскъпването на криптовалутите от началото на годината, тя остава застрашена и от растяща несигурност. Няколко от новите ѝ бизнеси – като приходите от стейбълкойни и стейкинга, при който потребителите получават доходност от депозити на монети, може да се окажат изправени пред регулаторни ограничения след скорошни подобни ходове срещу конкуренти.

От Coinbase сигнализираха, че може да се обърнат към юридически мерки, ако регулаторите определят криптовалути, търгувани на платформата, за ценни книжа, става ясно от годишен доклад, публикуван във вторник.

Компанията също така губи пазарен дял, който намалява от 5,9% през ноември до 4,1% през февруари, показват данни на CryptoCompare. В същото време най-голямата криптоборса в света Binance увеличава дела си, който достига близо 60% през февруари. В писмото си до инвеститорите от Coinbase посочват, че компанията е увеличила пазарния си дял по търгувани обеми през четвъртото тримесечие.

Активите на платформата са намалели до 80 млрд. долара, което е със 71% по-малко спрямо година по-рано.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с около 75% на фона на увеличаващите се цени на криптовалутите и завишената търговия. Това е значително подобрение спрямо поевтиняването от 85% през 2022 г. Книжата завършиха сесията във вторник на червено със спад от 4,8% до 62,07 щатски долара, а в следборсовата търговия поевтиняха с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още