IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слух ескалира словесната война на шефа на Coinbase със SEC

Надявам се, че не става въпрос за това, тъй като вярвам, че това ще е ужасен път за САЩ, коментира Браян Армстронг

11:47 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на Coinbase Global Браян Армстронг докара до нов пик словесната си война с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ. Той предупреди, че е чул слухове за намеренията на агенцията „да се отърве“ от т. нар. стейкване на криптовалути от инвеститори на дребно.

„Надявам се, че не става въпрос за това, тъй като вярвам, че това ще е ужасен път за САЩ, ако бъде позволено това да се случи“, написа той в туит, отбелязвайки, че практиката на стейкването е „наистина важна иновация“.

От SEC са отказали коментар на туита на Армстронг. От агенцията са посочвали, че повечето дигитални монети представляват ценни книжа, които трябва да са обект на нейните правила. Председателят Гари Генслър в миналото е сигнализирал, че стейкването също може да попадне под регулаторен контрол. Според Армстронг обаче тази практика не представлява ценна книга.

Самият процес на стейкване представлява получаването на възнаграждение за заключването (залагането) на монети, за да може да се извършват други трансакции в блокчейна. Използва се от модели на работа като този на мрежата на етериума (proof-of-stake). Coinbase, Kraken и други криптоборси навлязоха в сегмента на стейкинг продуктите в опит да диверсифицират приходите си.

Компаниите позволяват на потребители да залагат монети, без да се нуждаят от специализирани компютри или да имат минимум 32 етера, като взимат част от възнаграждението. Стейкването в мрежата на етериума може да донесе доходност от около 6%. Coinbase вече се похвали от напредъка на услугите си за стейкване пред акционерите.

Миналия август Coinbase разкри, че е разследвана от SEC заради програмите си за стейкване. Борсата е вторият по големина депозитор на стейкван етер, според данните на компанията Etherscan.

Армстронг е кръстосвал шпага със SEC и преди – за продукти за криптокредитиране, които платформата в крайна сметка трябваше да прекрати заради натиск от агенцията.

Услугите по стейкване набраха инерция през последните месеци, след като етериумът – най-голямата търговска блокчейн мрежа – премина към метода proof-of-stake за нареждане на блокчейн трансакции през септември миналата година.

Следващата фаза от развитието на мрежата на етериума, известна като Шанхай, се очаква през март и ще позволи на притежателите на етер да теглят заложените си монети.

Биткойнът използва алтернативна система за работа, наречена proof-of-work, която често е критикувана за това, че използва прекалено количество енергия.

Блокчейните от типа рroof-of-stake представляват 23% от общата пазарна оценка на дигиталните активи към края на 2022 г., става ясно от доклад на Staked и Kraken. Докладът изчислява, че стойността на заложените активи е 42 млрд. долара.

Евентуално ограничение от страна на SEC може да отдръпне инвеститорите от централизирани борси като Coinbase към децентрализирани услуги като Lido и Rocket Pool, които могат да се окажат по-трудни за контрол от страна на регулаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още