IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сортът Брент мина 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+*

Очаква се групата да проведе онлайн министерска среща по-късно в четвъртък, за да бъдат обсъдени производствените цели за 2024 г.

08:58 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се повишава в четвъртък на фона на очакванията, че групата на страните износителки и техните съюзници ОПЕК+ може да удължи или задълбочи намаляването на производството, както и заради спада в казахстанското производство заради буря и по-слабия долар, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,5% до 83,47 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавят също 0,5% към стойността си до 78,26 долара за барел.

Очаква се групата на ОПЕК+ да проведе онлайн министерска среща по-късно в четвъртък, за да бъдат обсъдени производствените цели за 2024 г.

Разговорите вероятно ще бъдат трудни и по-скоро се очаква удължаване на предишните споразумения, отколкото задълбочаването им, коментират четирима източници от групата.

Пазарите потънаха миналата седмица, когато от ОПЕК+ отложиха първоначалната дата за срещата, за да бъдат изгладени някои различия за производствените цели на африканските държави.

„Вярваме, че основният фокус на пазара е около допълнителните доброволни съкращения на Саудитска Арабия от 1 млн. барела на ден“, коментира Уолт Чанселър, енергиен стратег на Macquarie. „Вярваме, че удължаване на тези съкращения през второто или третото тримесечие на 2024 г. може да представлява прага за това тази среща да се приема бичи“, допълва той.

Един от възможните компромиси може да е Ангола и Нигерия да приемат намалените производствени цели за няколко месеца, ако целите за другите страни са също понижени, посочва Карстен Фритш от Commerzbank. „Според делегати Саудитска Арабия иска по-ниски производствени квоти от другите страни от ОПЕК+. И макар Кувейт да сигнализира, че ще е склонен да го направи, някои страни изглежда се съпротивляват на подобен ход“, допълва той.

Цената на петрола намери подкрепа и от по-слабия долар, очаквано понижение на американските резерви суров петрол и намаляването на добива в Казахстан – най-големите петролни полета в страната свиха общото си дневно производство с 56%.

Американските резерви са се понижили с 817 хил. барела миналата седмица, посочват пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт.

От своя страна, американският долар достигна тримесечно дъно във вторник, след като членът на Борда на управителите на Фед Кристофър Уолър намекна, че скорошното забавяне на икономическата активност може би е сигнал, че паричната политика на централната банка е достатъчно затегната.

По-слабият долар обикновено стимулира търсенето, правейки деноминираните в американска валута суровини по-достъпни за купувачите, използващи друга валута.

В Близкия изток израелските сили и „Хамас“ удължиха спирането на бойните действия след първоначално предвидения срок с поне още два дни, за да могат да бъдат освободени още заложници.

*Информацията е актуална към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още