IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът задмина 45 хил. долара за пръв път от почти 2 години

Основният стимул продължава да е очакваното одобрение на ETF

08:54 | 02.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на биткойна задмина 45 хил. долара за пръв път от почти две години, тъй като очакването за одобрение на първия борсово търгуван фонд, с който ще се инвестира директно в най-големия токен, се засилва, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата скочи с 4,3% за последните 24 часа до най-високото си ниво от 6 април 2022 г. и се търгуваше на ниво от 45 355 долара към 6:25 ч. българско време. Впоследствие цената леко се отдръпна, но все още се търгува над 45 хил. долара.

Други монети също поскъпват, като цената на етера е с 2,6% нагоре.

Биткойнът е поскъпнал с над 20% от началото на декември, тъй като крайният срок от 10 януари, когато Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ трябва да обяви решението си за биткойн борсово търгуван фонд (ETF) наближава.

Сред някои трейдъри в САЩ и Европа има страх да не пропуснат възможностите преди наближаващото одобрение и инвеститорите започнаха да „купуват на 1 януари, първото нещо на сутринта на Нова година“, казва Хейдън Хюз, съосновател на платформата за социална търговия Alpha Impact.

Трейдърите на опции залагат, че биткойнът ще удари 50 хил. долара, възползвайки се от оптимизма около ETF.

Малко вероятно е да има голяма корекция предвид по-широките бичи настроения и приближаващото разделяне, казва Сиси Лу Маккалман, съосновател на блокчейн консултантската компания Venn Link Partners, имайки предвид процес, който намалява наполовина количеството биткойни, който копачите получават като възнаграждение. „Мисля, че на трейдърите ще им са нужни нерви от стомана, за да заемат къси позиции по BTC”, казва тя.

Разделянето е планирано за април и се случва веднъж на около 4 години. Монетата удари рекордни нива при всяко от последните три разделяния.

Възстановяването от близо 160% на биткойна през миналата година частично коригира част от вредите, причинени от внезапната катастрофа през 2022 г., която отекна в криптоиндустрията. Монетата се представи по-добре от глобалните акции и златото през периода, но остава под рекорда си от епохата на пандемията през 2021 г. от почти 69 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още