IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорите в САЩ се отказаха от второ дело срещу съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд

Присъдата му по дело за кражби на пари от клиенти трябва да бъде обявена на 28 март догодина

14:10 | 30.12.23 г.
Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Американски прокурори съобщиха, че не планират да заведат второ дело срещу Сам Банкман-Фрийд, който миналия месец беше осъден за кражби от клиенти на вече фалиралата му криптоборса FTX, предава Ройтерс.

В писмо до федералния съд в Манхатън, изпратено в петък вечер, прокурорите съобщават, че „силният обществен интерес“ от бързото разрешаване на делото им срещу 31-годишния бивш милиардер е натежал над ползите от втори съдебен процес.

Прокурорите отбелязват, че интересът „натежава особено силно тук“, тъй като насроченото за 28 март 2024 г. обявяване на присъдата на Банкман-Фрийд вероятно ще включва заповеди за конфискация на активи и връщане на пари на жертви на престъпленията му.

На 2 ноември съдебно жури осъди Банкман-Фрийд по всички седем обвинения в измама и заговор, които му бяха предявени. Прокурорите го обвиниха, че е задигнал 8 млрд. долара от клиенти на FTX, воден от обикновена алчност.

Адвокати на Банкман-Фрийд са отказали коментар.

Той беше изправен пред шест допълнителни обвинения, които бяха отделени от първия съдебен процес срещу него, включително кампания за финансови нарушения, заговор за подкупи и заговор за опериране на нелицензиран бизнес за парични преводи.

Той беше екстрадиран през декември 2022 г. от Бахамските острови, където е базирана FTX, за да отговаря по седем по-ранни обвинения.

Но Бахамските острови все още не са дали съгласието си за съдебен процес по останалите обвинения, така че не е сигурно кога ще започне той, съобщиха прокурорите.

Присъдата срещу Банкман-Фрийд беше оповестена почти една година, след като FTX обяви фалит, изтривайки личното му състояние, което преди време се оценяваше на 26 млрд. долара. Това беше един от най-бързите сривове на голям участник на американските финансови пазари.

Банкман-Фрийд може да остане в затвора десетилетия наред, след като съдия Люис Каплан от Районния съд в Манхатън произнесе присъдата му.

Прокурорите съобщиха, че много от доказателствата, които може да бъдат представени на втори съдебен процес, вече са били оповестени на първия.

Те допълниха, че второ дело няма да се отрази на срока, в който Банкман-Фрийд може да остане в затвора съгласно препоръчаните федерални указания, тъй като Каплан може да вземе предвид цялостното му поведение, когато определи присъдата му по обвиненията, по които беше признат за виновен.

Очаква се Банкман-Фрийд да обжалва присъдата си. По време на съдебния процес той заяви, че е допуснал грешки при управлението на FTX, включително като не е създал екип за наблюдение на управлението на риска, но отрече да е откраднал пари на клиенти.

Банкман-Фрийд каза още, че смятал заемането на пари от FTX от съсредоточения му върху криптовалути хедж фонд Alameda Research за допустимо и допълни, че е осъзнал колко нестабилни са станали финансите им едва малко преди рухването им.

Възпитаникът на Масачузетския технологичен институт е в затвора от август, когато Каплан отмени освобождаването му под гаранция, след като стигна до извода, че Банкман-Фрийд вероятно се е опитал да повлияе на вероятни свидетели по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още