IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на FTX: С Банкман-Фрийд извършвахме финансови престъпления

Давахме специални привилегии на Alameda Research, за да ѝ позволим да тегли неограничено средства от FTX и лъжехме за това, заяви Гари Уанг

10:18 | 06.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият шеф на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд е извършвал финансови престъпления – това заяви съоснователят и приятел от студентските му години Гари Уанг от свидетелското място, цитиран от CoinDesk.

Тази седмица започна съдебният процес срещу Банкман-Фрийд по редица обвинения, включително злоупотреби със средства на потребители.

Уанг, четвъртият свидетел на обвинението, заяви, че е извършвал измами по електронен път и измами с ценни книжа и със суровини заедно с Банкман-Фрийд, неговата бивша приятелка Каролин Елисън, която управляваше хедж фонда Alameda Research, както и друг мениджър на FTX Нишад Сингх. Уанг, Елисън и Сингх се признаха за виновни малко след ареста на Банкман-Фрийд.

„Давахме специални привилегии на Alameda Research, за да ѝ позволим да тегли неограничено средства от FTX и лъжехме за това“, заяви Уанг.

Alameda е била упълномощена да тегли големи суми пари, както и да взима кредити, които са били „по същество без каквито и да е било ограничения“, каза още Уанг.

Като съосновател на FTX Уанг някога имаше статут на милиардер, въпреки че по собствените му думи състоянието му никога не е отговаряло на това на Банкман-Фрийд – оценявано на 26 млрд. долара преди краха на борсата. Неравнопоставеността е личала и по отношение на Alameda, където Уанг е притежавал 10%, а Банкман-Фрийд - 90%, посочва Bloomberg. Също така, когато е имало някакъв конфликт, именно Банкман-Фрийд е имал последната дума.

През 2017 г. бившият шеф на криптоборсата моли Уанг, който по това време работи за Google, да започнат заедно фирма за криптотърговия. Банкман-Фрийд е избрал името Alameda Research, защото е звучало „престижно“, заяви от свидетелското място Уанг.

„Той каза, че е по-лесно да се прави бизнес, ако името не споменава търговия с криптовалута, че ще е по-лесно да се откриват банкови сметки или да се наемат офиси и такива неща“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
мрънмрън
преди 6 месеца
Като видях, как са правили пари в началото, ми беше ясно, че това няма как да продължи вечно. В момента, в който не са можели да продават коини в Корея на по-високи цени, е бил моментът, в който всичко е приключило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 6 месеца
Докарваш го стабилно на звучене, и шараните почват да кълват. Пък отзад какво има, абе на кой му дреме, виж колко солидно звучи, не може да е измама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още