IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата на Банкман-Фрийд хвърля вината за FTX върху бившата му приятелка

Каролин Елисън се оказва в центъра на делото за измама и присвояване на потребителски средства

14:46 | 05.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Каролин Елисън, бивш главен изпълнителен директор на Alameda Research и бивша приятелка на основателя на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд, бързо се превърна в основен герой в делото за измама срещу Банкман-Фрийд в Ню Йорк.

Официално процесът започна по същество във вторник с откриващите пледоарии на двете страни.

Прокуратурата заяви, че Банкман-Фрийд е казал на нея и най-близките си приятели истината за присвояването на потребителски средства, макар да е „излъгал света“ за сигурността на своята криптоплатформа. Адвокатите на защитата, от своя страна, посочиха, че Сам Банкман-Фрийд, или СБФ, както го наричат накратко, е разчитал на Алисън да управлява Alameda и когато е поискал от нея да хеджира компанията на фона на пазарната несигурност, тя не го е направила.

В откриващите пледоарии на двете страни във вторник бе намекнато за стратегиите, които ще бъдат използвани за убеждаване на съдебните заседатели, включително за ролята на вътрешния кръг на СБФ в колапса на FTX. Очаква се Елисън да е основният свидетел на обвинението, след като по-рано сключи споразумение заедно с други двама мениджъри от обкръжението на Банкман-Фрийд.

Още в първия ден на делото помощник-главният прокурор Нейтън Рен описа бившия шеф на FTX като престъпник, използвал депозитите на инвеститорите като лична банка, преди компанията му да фалира преди година. Той е теглил пари от FTX, за да покрива заеми, подавал е фалшиви финансови документи и е лъжесвидетелствал пред Конгреса на САЩ, че криптоборсата на използва парите на потребителите.

Истината е била „тайна, която той е споделил само с няколко членове на вътрешния си кръг, своята приятелка и някои от най-близките си приятели“, заяви Рен.

Делото, което според правителството е за едно от най-големите финансови престъпления в историята на САЩ, ще разгледа това как калифорниецът Банкман-Фрийд, по онова време на малко над 20 години, се е оказал начело на една от най-големите криптоборси в света. Максималната присъда за Банкман-Фрийд, който вече е на 31 години, е 20 години затвор за всяко едно от петте най-тежки обвинения срещу него.

Alameda е изиграла ключова роля в краха на FTX. Според прокуратурата Банкман-Фрийд е позволил на хедж фонда да заема неограничено от FTX и да използва парите за търговия и други дейности, включително политически дарения. FTX се превърна в познато име и благодарение на реклами с участието на звезди като Том Брейди и Стеф Къри. Бащата на обвиняемия – Джоузеф Банкман, също така участва в добила вече популярност реклама, излъчена по време на „Супербол“, с участието на Лари Дейвид.

Банкман-Фрийд „е имал богатство, имал е власт, имал е влияние, но всичко това е било изградено на лъжи“, каза Рен пред съдебните заседатели. „Той е извършвал огромна измама и е взел милиарди долари от хиляди жертви“, допълни още обвинението.

Лицето на Банкман-Фрийд остана безизразно, докато Рен говореше, но само за момент погледна към журито, когато прокурорът наблегна на „милиарди“, преди да се обърне обратно към лаптопа си. Родителите на СБФ – професори по право в Университета „Станфорд“, стояха на скамейката зад сина си.

Защитата обвинява Alameda

Когато дойде техният ред, адвокатите на Банкман-Фрийд обвиниха Alameda за недостига на средства. Марк Коен, адвокатът на подсъдимия, заяви, че през месеците, довели до подаването на документи за защита от фалит през ноември, Банкман-Фрийд е бил притеснен от драстичното движение на криптоцените и е поискал Елисън да хеджира техните експозиции към бъдещи загуби, но тя не го е направила.

„Сам е действал на доверие и е предприел разумни бизнес мерки“, каза Коен и допълни, че той е вярвал в наличието на достатъчно активи за преминаване през бурята.

По думите на адвоката „възходът и падението“ на FTX е отражение на по-широката криптоиндустрия, която бе ударена от бързопроменящите се пазарни условия през 2022 г.

„Делото по много начини е за криптовалутите от 2017 г. до 2022 г.“, каза Коен. „Ще разберете, че криптовалутите не са за всички“, допълни той и заяви, че „не е престъпление да управляваш компания, която е приключила, преминавайки през буря“.

Според адвоката кризата в индустрията е била усилена, когато шефът на Binance – най-голямата световна криптоборса и конкурент на FTX, е публикувал туит, с който напада американската платформа, предизвиквайки тегления на депозити.

„Изправен пред ликвидна криза, Сам не избяга и се опита да стабилизира компанията и да се изплати на потребителите“, каза Коен.

Банкман-Фрийд е обвинен в присвояване на потребителски средства от FTX и използването им за спекулативна търговия чрез Alameda. Коен посочи, че клиентът му е вярвал, че заемите за Alameda са били обезпечени.

Според Рен доказателства за измамите могат да бъдат открити и в условията за ползване на компанията, както и в стари туитове, които уверяват потребителите, че парите им са подсигурени.

Рен заяви, че FTX е казала на потребителите си, че парите им принадлежат, а не на компанията. „Рекламният слоган на FTX бе за това как потребителите могат да ѝ се доверят“, коментира той. „Твърденията за това, че FTX пази парите на потребителите в безопасност, са били лъжи“, допълни Рен.

Свидетелите

Сред двамата свидетели на обвинението в сряда бе Адам Йедидиа, бивш разработчик на FTX и приятел от колежа на Банкман-Фрийд. Той е живеел на Бахамите през 2021 г. и 2022 г. заедно с други деветима души, включително Банкман-Фрийд, в жилище за 35 млн. долара.

Той заяви, че е напуснал в седмицата, в която е обявен фалитът, след като е научил, че с потребителските средства е било злоупотребено.

„Като разработчик за FTX може неволно да съм написал код, който да е допринесъл за престъпление“, заяви Йедидиа, който е получил имунитет в замяна на това да свидетелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 6 месеца
Е поне че не е обвинил котката си :) . Или я пази за обжалването :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още