IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребители и инвеститори ще свидетелстват срещу Банкман-Фрийд в съда

Делото започва тази седмица, като откриващите пледоарии ще са най-рано на 4 октомври

13:23 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Федералната прокуратура иска да привика бивши потребители, инвеститори и служители на фалиралата криптоборса FTX в рамките на предстоящото съдебно дело срещу съоснователя ѝ Сам Банкман-Фрийд, потвърдиха през уикенда от министерството на правосъдието на САЩ, цитирани от CoinDesk.

Потребителите и инвеститорите, които са притежавали акции на FTX, ще могат да посочат какви са били очакванията им за това как борсата е трябвало да съхранява средствата им, докато сътрудничещите свидетели ще могат да коментират какви са били взаимоотношенията с обвиняемия и какви според тях са били целите на някои негови твърдения и действия, става ясно от писмо, подписано от помощник-главния прокурор на САЩ Тейн Рен.

„Във всеки от тези дела очакваните показания за това как свидетелите са разбрали връзката си с ответника и неговите компании, както и тяхното тълкуване на твърденията, направени от ответника и неговите представители, са пряко свързани със спорните въпроси в процеса и са доказателствени за това как разумни хора биха изтълкували и разбрали твърденията, направени от ответника относно отношението към клиентски активи от FTX и други въпроси“, се казва в писмото.

От министерството се очаква да извикат потребители на дребно, които „са превели активи за десетки хиляди долари“ и институционални клиенти, които са преместили „активи за десетки милиони долари“ към FTX с очакването, че борсата ще ги надзирава, се посочва още.

В писмото обаче не се посочва самоличността на възможните свидетели, нито колко на брой от прокуратурата възнамеряват да привикат. В друго писмо се посочва, че свидетелите от потребителите вероятно ще свидетелстват по-малко от 30 минути всеки.

От прокуратурата вече идентифицираха бившия главен технологичен директор на FTX Гари Уанг, бившият инженерен ръководител Нишад Сингх и бившият главен изпълнителен директор на Alameda Research Каролин Елисън като сътрудничещи свидетели, които вече пледираха виновни по обвинения, свързани с борсата, и ще свидетелстват. Друг бивш мениджър на FTX – Раян Саламе, също се призна за виновен, но не се е съгласил да свидетелства. От министерството на правосъдието смятат да извикат още поне други двама души, които да свидетелстват срещу имунитет, но все още не е ясно кои са те.

Един от свидетелите потребители, наречен от министерството „FTX потребител 1“, живее в Украйна и не може лесно да пътува за САЩ по правни и логистични причини, става ясно още от второто писмо. Заради войната в Украйна потребителят ще трябва да получи разрешение от правителството да напусне страната. След като това стане, пристигането му в САЩ ще отнеме приблизително три дни и ще изисква различни форми на пътуване. По тази причина се иска свидетелят да говори чрез видеовръзка.

Делото срещу Банкман-Фрийд започва тази седмица, като процесът по избор на жури ще започне на 3 октомври. Откриващите пледоарии започват най-рано на 4 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още