IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX получи зелена светлина за продажбата на криптоактиви за 3,4 млрд. долара

Така платформата иска да набере средства за изплащане на задълженията към кредиторите си, според които тя им дължи десетки милиарди долари

11:30 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалиралата криптоборса FTX Trading Ltd. получи зелена светлина за продажба на дигитални валути от притежаваните си криптоактиви за 3,4 млрд. долара. Така платформата иска да набере средства за изплащане на задълженията към кредиторите си, според които тя им дължи десетки милиарди долари, съобщава Bloomberg.

Очаква се продажбите да започнат още преди края на дело, което оспорва собствеността върху голяма част от криптоактивите. Група кредитори извън САЩ подкрепиха предложението за продажба, въпреки че заведеното от тях дело твърди, че FTX не притежава монетите, които потребителите са вкарали в борсата.

Компанията и представителите на американските и чуждестранни кредитори са се съгласили, че FTX трябва да продава монети за до 100 млн. долара седмично – в зависимост от цените на пазара. Целта е дигиталните активи да се обърнат в щатски долари, които на свой ред да се разпределят към кредиторите, щом FTX получи финалното одобрение за плана си за изплащане.

„Не бързаме, но очакваме да го направим въз основа на пазарните възможности, докато делото върви“, заяви Андрю Дитрих, адвокат на FTX, след съдебното изслушване.

След като фирмата подаде искане за фалит в края на миналата година, нейните съветници се опитват да проследят активи и да се опитат да разплетат сложната ѝ мрежа от дългове към различни кредитори, включително и към потребители, вложили пари и криптовалута в платформата.

Според американското законодателство FTX може да продава активи дори и собствеността им потенциално да е обект на съдебен спор, посочи Дитрих пред съдията по делото Джон Дорси, който първоначално оспори това дали може да даде разрешение за продажба.

Кредиторите и FTX договарят подробностите по плана за изплащане на дължимите средства, който да бъде представен на ищците по делото за гласуване в началото на следващата година, заяви в съда Дитрих. Съдия Дорси ще вземе предвид гласуването, когато преценява дали да одобри плана.

Новото ръководство на FTX досега е възстановило около 7 млрд. долара в активи, включително тези 3,4 млрд. долара в криптовалута, става ясно от съдебните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още