IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо спот биткойн ETF-ите са голяма работа? Отговорът се крие в златото

Ако съдим по историята на благородния метал, за криптосектора може да предстои значителна промяна

11:26 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF), които получиха регулаторно одобрение в САЩ миналата седмица, са мечтано развитие за криптофеновете заради очакванията, че ще отворят сектора за по-масови инвестиции, пише Лайла Ледесма в материал за CoinDesk. 

Но винаги съществува опасността новите неща във финансите да се превърнат в провал. Погледнете меме акциите като GameStop, AMC и Hertz, които привлякоха трескав интерес по време на пандемията. Но манията отмина. Въпреки това от време на време набират отново инерция.

Преди две десетилетия дебютът на борсово търгувани фондове, които позволяват на участниците на пазара да инвестират в злато, предизвика бурни оптимистични прогнози.

„Това ще е огромен успех“, прогнозира през ноември 2004 г. за MarketWatch Джим Уайанд, известна фигура в сферата на борсово търгуваните фондове, коментирайки ETF-ите на златото. „Отваря нов клас активи за инвеститорите“, допълни тогава той.

И беше прав. Над 100 млрд. долара сега се държат в борсово търгувани фондове върху златото, които се търгуват в САЩ, най-големия капиталов пазар в света. Те направиха инвестирането в благородния метал лесно, без да са нужни сейфове и въоръжена охрана.

Цената на златото нарасна след пускането на инструментите. Според международната банка Standard Chartered това е история, близка до биткойн ETF-ите.

Цената на златото се увеличи четворно през седемте години след пускането на фондовете в САЩ. „Очакваме биткойнът да се радва на ценови ръстове със сходен магнитуд в резултат на одобрението в САЩ на спот ETF, но виждаме тези ръстове да се осъществят в по-кратък (едногодишен до двугодишен) период, като се има предвид възгледът ни, че пазарът на биткойн ETF-и ще се развие по-бързо“, коментират от банката. Според нея цената на биткойна ще стигне 100 хил. долара до края на тази година.

Спот биткойн борсово търгуваните фондове – които притежават биткойни за разлика от фючърсните инструменти, които вече съществуват и държат деривативни договори – имат потенциала да се превърнат в продукт за 100 млрд. долара, посочват някои анализатори. Това, на свой ред, може да се окаже значителна промяна за криптоиндустрията.

Без този вид продукти институционалните инвеститори имат по-малко опции за инвестиране в биткойн. Мнозина, на първо място, нямат инфраструктурата да съхраняват биткойни директно, нито имат възможност да ги търгуват на съществуващи борси. Така че те досега можеха или да инвестират чрез фючърсни фондове или чрез инструменти като тръста Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC). Те обаче често идват с високи такси и някои свои недостатъци.

От брокерската компания Bernstein посочват в свой доклад, че очакват пазарът на спот биткойн ETF-и да бъде значителен по размер, достигайки 10% от пазарната капитализация на самата криптовалута за две до три години. Пазарната капитализация на биткойна е около 900 млрд. долара.

От пускането на първия ETF за злато през 2003 г. благородният метал поскъпна от около 332 долара до 1800 долара, като на американския пазар има 35 борсово търгувани фонда за злато. Общо активите им под управление възлизат на 105 млрд. долара.

Според основателя и главен изпълнителен директор на ETF компанията GraniteShares Уилям Райнд основният пазар на златни ETF-и е бил формиран от професионални инвеститори като финансови консултанти или мениджъри на активи, които за първи път могат да притежават злато като част от портфейлите си.

Мартин Лайнвебер, стратег на MarketVector Index, смята, че има шанс Wall Street да поеме по-доминантна позиция в международния криптосектор. „Тъй като САЩ в момента изостават от други страни, що се отнася до спот биткойн ETF-и, този ход може да позиционира Wall Street като по-доминантен играч в международния криптосектор“, заяви той.

В момента спот биткойн ETF-и има в Канада и Европа. Но според данни на Euronext инструментът Jacobi ETF в Европа има сподавен обем на търговия от пускането си през август.

Като се има предвид, че новоодобрените инструменти държат директно биткойни, има възможност да се генерира и органично търсене за самата криптовалута, коментира Мона ел Иса, главен изпълнителен директор на Avantgarde. Според нея, що се отнася до баланса на властта, одобрението показва „растящо признание на криптовалутите при традиционните финанси“. „Това може да доведе до растящо сътрудничество между криптосектора и Wall Street, което в крайна сметка да преформатира динамиката на индустрията, каквато я познаваме“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още