IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След дълга борба американски регулатор одобри 11 спот биткойн борсово търгувани фонда

Това слага край на повече от 10-годишната сага с подаването на заявления за пускането на инструмента отвъд Океана

23:20 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гари Генслър, председател на SEC. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Гари Генслър, председател на SEC. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) даде дългоочакваното си одобрение за пускането на 11 спот биткойн борсово търгувани фонда (ETF), включително тези на Grayscale, Bitwise и Hashdex. Това слага край на повече от 10-годишната сага с подаването на заявления за пускането на инструмента отвъд Океана.

Одобрените инструменти от SEC са следните:

  • Grayscale Bitcoin Trust
  • Bitwise Bitcoin ETF
  • Hashdex Bitcoin ETF
  • iShares Bitcoin Trust
  • Valkyrie Bitcoin Fund
  • ARK 21Shares Bitcoin ETF
  • Invesco Galaxy Bitcoin ETF
  • VanEck Bitcoin Trust
  • WisdomTree Bitcoin Fund
  • Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund
  • Franklin Bitcoin ETF

Досега регулаторът отказваше с довода, че подобен фонд носи рискове за инвеститорите заради склонността на криптовалутата към волатилност и предразположението ѝ към измами. Миналото лято обаче внесе настроение на промяна, след като регулаторът загуби ключов съдебен спор с мениджъра на криптоактиви Grayscale Investments LLC. Това даде силен тласък на спекулациите, че комисията ще се окаже принудена да одобри спот ETF.

Съдебното дело бе във връзка с биткойн тръста на Grayscale, който компанията иска да превърне в спот биткойн ETF. В края на август тричленен апелативен панел от съдии във Вашингтон отмени решение на SEC да блокира превръщането на тръста Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) в ETF. GBTC е най-големият криптовалутен фонд в света, като разполага с активи под управление за около 17 млрд. долара.

Въпреки одобрението недоверието на регулатора пролича отново и от изявлението на председателя Гари Генслър. „Макар да одобрихме листването и търговията на акции на определени спот биткойн борсово търгувани продукти, ние не приемаме или одобряваме биткойна“, посочва той. „Инвеститорите трябва да останат предпазливи относно безбройните рискове, свързани с биткойна и продуктите, чиято стойност е свързана с криптовалутите“, допълва той.

Решението се прие като категорична победа за криптосектора, който продължава да води неравна битка с американските регулатори, които засилиха надзора след серията от кризи през 2022 г., завършила с фалита на криптоборсата FTX. То бе възприето и като недвусмислен знак за това на чия страна е склонен да застане американският съд при евентуални бъдещи спорове.

През октомври аналитичната фирма CryptoQuant направи прогноза, че биткойнът ще се превърне в актив за 900 млрд. долара, а общият криптопазар ще нарасне с 1 трлн. долара, ако бъдат одобрени заявленията за спот биткойн борсово търгувани фондове.

Потенциалният приток на средства от ETF-ите се очаква също така да е значително по-голям, отколкото парите, които влязоха в Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) при последния бичи пазарен цикъл.

Засега тепърва предстои да стане ясно как решението на SEC ще се отрази на цените на биткойна в по-дългосрочен план, както и на по-широкия пазар. За миналата година той прибави над 160% към стойността си благодарение именно до голяма степен на очакванията за пускането на ETF-а.

Някои анализатори обаче си задават въпроса дали след евентуалното одобрение на такъв инструмент няма да последва корекция, тъй като е възможно някои участници на пазара да решат да приберат печалби.

„Може да имаме ситуация от типа „продай новината“ и цените може да тръгнат рязко надолу, но смятам, че това ще е само краткосрочно“, коментира Саймън Петърс, пазарен анализатор на eToro, цитиран от Bloomberg. Според него не е изключено налице да е и вълна от покупки от инвеститорите на дребно.

*Текстът е актуализиран към 11 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още