IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спот биткойн ETF може да прибави 1 трлн. долара към криптопазарната капитализация

При одобрение на такъв борсово търгуван фонд самият биткойн може да стане актив за 900 млрд. долара

15:40 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Биткойнът ще се превърне в актив за 900 млрд. долара, а общият криптопазар ще нарасне с 1 трлн. долара, ако бъдат одобрени заявленията за спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF). Това показват данни от аналитичната фирма CryptoQuant, цитирани от CoinDesk.

Първата вълна институционално приемане през 2020-2021 г. дойде от институции, които прибавяха биткойни към балансите си, докато следващата вълна може да представлява финансови институции, осигуряващи биткойн достъп на клиентите си чрез спот ETF-и, посочват в доклада си от CryptoQuant.

Няколко големи финансови институции вече подадоха заявления за пускането на спот биткойн ETF в САЩ, като одобрения се очакват до март 2024 г. най-късно.

Потенциалният приток на средства от ETF-ите ще е значително по-голям, отколкото парите, които влязоха в Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) при последния бичи пазарен цикъл. GBTC е най-големият криптовалутен фонд в света, като в момента разполага с активи под управление за 16,7 млрд. долара. Digital Currency Group е компанията собственик на Grayscale, както и на CoinDesk.

От CryptoQuant посочват още, че ако емитентите на тези заявления за листване на биткойн ETF-и вкарат само 1% от своите активи под управление в тези фондове, приблизително 155 млрд. долара може да влязат на биткойн пазара. Това представлява почти една трета от настоящата пазарна капитализация на биткойн пазара. Ако този сценарий се осъществи, може да тласне цената на биткойна, хипотетично, до между 50 хил. и 73 хил. долара.

Исторически при предишни бичи цикли пазарната капитализация на биткойна е нараствала 3-5 пъти повече от реализираната капитализация. Това предполага, че за всеки долар нови пари, влизащи на биткойн пазара, капитализацията може да нарасне с 3-5 долара, посочват от CryptoQuant.

Наскоро цената на биткойна скочи до 30 хил. долара, след като специализираното издание Cointelegraph публикува невярно съобщение за одобрение на спот биткойн ETF. Според някои наблюдатели бурната реакция на пазара ще държи настрана мечките за известно време.

„Никой няма да се осмели да продава на късо сега биткойн в обозримо бъдеще. Дори и тази новина на Cointelegraph да е била невярна, биткойнът все още може да поскъпне в очакване на одобрение“, заяви Маркус Тийлен, ръководител на звеното за проучвания и стратегии на Matrixport.

Пазарната капитализация на криптопазара за първи път мина прага от 1 трлн. долара през януари 2021 г. Към момента тя е около 1,13 трлн. долара, като биткойнът отговаря за около 50% от общата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още