IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът продължава да се представя по-добре от по-широкия криптопазар

Стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация потъна до 28,1 хил. долара по-рано през деня, но успя да се възстанови до 28 581 долара

14:35 | 18.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Биткойнът продължава да се представя по-добре от останалата част на криптопазара на фона на понижения в цената на етера и някои от DeFi (децентрализирани финанси) токените, съобщава CoinDesk.

Стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация потъна до 28,1 хил. долара по-рано през деня, но успя да се възстанови до 28 581 долара минути преди 13 ч. българско време, което е ръст за денонощието от 0,6%.

Междувременно етерът показа слабост и понижи цената си до почти 1560 долара за същия период, отбелязвайки ново 15-месечно дъно на цената си спрямо биткойна. По-широкият пазарен индекс CoinDesk Market Index остава относително без промяна с минимален спад от 0,01%.

При отделните сектори CoinDesk DeFi Index имаше най-много затруднения, като изтрива 1,9%, а начело на пониженията е токенът на децентрализираната борса UniSwap, който отписва около 3,7%, след като по-рано спадът бе до 7%. До това се стигна, след като Uniswap Labs съобщи, че ще наложи 0,15% такса на някои сделки.

Отражение върху пазара даде и решението на мениджъра на активи Fidelity да подаде корекция на предложението си за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) към американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC). В нея се уточнява как ще се гарантира сигурността на потребителските активи и какви са рисковете, свързани с несигурната регулаторна среда около криптовалутите като цяло.

По-рано от Ark Invest и Invesco също коригираха своите предложения за спот биткойн ETF.

Силното представяне на биткойна увеличи пазарния му дял сред останалите токени до 52% - най-високото равнище от април 2021 г. насам, показват данни на TradingView.

Тази метрика може да се повиши дори още повече с очакването на одобрение на спот биткойн борсово търгуван фонд в САЩ и предстоящото разполовяване на монетата в началото на следващата година, което се смята за бичи фактор за цената, посочват от ByteTree.

„Криптосекторът е много по-малко рискован днес, отколкото по което и да е било време през последните две години“, посочват анализатори на ByteTree в пазарен доклад от понеделник. „Но с наближаването на разполовяването, усещаме, че биткойнът ще държи по-силната ръка за още известно време“, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Да, измежду всичките торби със смет, наречени крипто, тази на биткойна е най-лъскавата. :)) браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още