IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната доминация на биткойна мина 50% и може да расте още

Това е най-високото равнище от месец и близо до 26-месечния връх от 52%, достигнат в края на юни

15:34 | 19.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът тича на едно място през последния месец – настоящата му цена от около 26 860 долара по същество е без промяна отпреди 30 дни, съобщава CoinDesk. Въпреки това пазарното лидерство на токена расте на фона на увеличаващите се рискове за останалата част от криптосектора.

Делът на пазарна доминация на биткойна, който представлява дела от общия пазар на дигитални активи, се е повишил до 50,2% в понеделник. Това е най-високото равнище от месец и близо до 26-месечния връх от 52%, достигнат в края на юни.

Пазарното лидерство на монетата бе в диапазона от 39% до 49% в продължение на две години, преди да пробие до 52% през юни, след като мениджърът на активи BlackRock подаде заявление за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ и разпали надеждите за нов прилив на средства към сектора.

Според Маркус Тийлен, ръководител на проучванията към доставчика на услуги Matrixport, биткойнът се радва на по-голям натиск за потенциални покупки от листванията на ETF-и, докато алтернативните криптовалути – т. нар. алткойни – може би са на прага на поевтиняването. Той посочи продажбите на монети от фалиралата криптоборса FTX, намаляващите приходи на протокола етериум, както и ново отключване на монети (пускането на пазара на определено количество активи, което преди това е било заключено или ограничено под някаква форма, бел. ред.) – което ще позволи на инвеститори на рисков капитал да продават – сред рисковете на алткойн пазара.

„Биткойнът достигна пик тази година през юли, а етерът достигна пик през април“, коментира Тийлен. „Всички тези обявления (за ETF-и, бел. ред.) не са донесли реално полза на алткойните, дори не и на етера“, заяви още той.

Анализаторката Ноел Ейксън отбеляза, че биткойнът най-вероятно ще се възползва от последната регулаторна промяна, предложена от Департамента на Ню Йорк за финансови услуги в понеделник, която включва по-строги правила за листване на криптовалути на борси, а биткойнът да може да се листва или управлява без допълнителни регулаторни ограничения.

„Непосредственият ефект върху криптопазара може да е по-нататъшно обръщане към биткойна, докато консолидира статута си като „сигурен“ криптоактив“, посочва Ейксън в нюзлетъра си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Така наречената "доминация" е всъщност сравнение на един шиткойн с другите шиткойни. Нещо като пълни торби със смет -едната по-голяма от другите. И какво от това, отвътре в торбите пак си е същата смет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още