IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозна сума пари бе изпратена към първия адрес на „бащата“ на биткойна

Необичайно голямата трансакция на над 1 млн. долара до портфейла на Сатоши Накамото става факт само дни след 15-ата годишнина на блокчейн мрежата на първата криптовалута

13:14 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Необичайно голяма сума биткойни бе преведена към блокчейн адреса на сочения за създател на криптовалутата Сатоши Накамото, разпалвайки нови спекулации сред криптоентусиастите, съобщава CoinDesk.

Неназован криптопортфейл на 5 януари е изпратил 27 биткойна – на стойност 1,17 млн. долара по това време – към първия в историята биткойн адрес, принадлежащ на Накамото. Сумата е преведена малко след като същото количество монети е изтеглено от борсата Binance, показват блокчейн данни на Arkham Intelligence.

Адресът получател е портфейлът на Накамото, отговорен за създаването на първия блок на биткойн мрежата на 3 януари 2009 г., и в който все още се съхраняват първите 50 биткойна награда за блока, става ясно от данните на Blockchain.com. След преведената нова сума адресът вече съдържа близо 100 биткойна на стойност 4,5 млн. долара.

Трябва да се отбележи, че трансакцията се случва само два дена след като е отбелязана 15-ата годишнина от началото на биткойн мрежата. Потребители от време на време изпращат дребни суми пари към портфейла в чест на началото на биткойн мрежата.

Но значителната сума на петъчната трансакция предизвика спекулации за това какво може да се крие зад плащането.

„Или Сатоши се е събудил, взел е 27 биткойна от Binance и ги е депозирал в портфейла си, или някой току-що „изгори“ (изпращането на криптомонети към неактивни адреси, на практика премахването им от системата на снабдяване, бел. ред.) един милион долара“, коментира директорът за продукти и бизнес операции на Coinbase Конър Гроган в Х.

Според него е възможно да става въпрос и за маркетингова кампания, свързана с един от емитентите на евентуален бъдещ спот биткойн борсово търгуван фонд, очакващ одобрение.

За Джереми Хоган, партньор в адвокатската кантора Hogan & Hogan, е възможно да става дума за опит да се разкрие истинската самоличност на създателя на биткойна (името Сатоши Накамото се смята за псевдоним, бел. ред.) чрез нови данъчни правила в САЩ. Данъкоплатците в страната трябва да отчитат всяка криптотрансакция над 10 хил. долара, считано от тази година.

„Единственото нещо, в което има смисъл, е, че изпращачът кара Сатоши да се разкрие“, посочва на свой ред Хоган в Х. Според него Сатоши трябва да представи документи, в противен случай нарушава закона.

Адресът на изпращача няма предишна история с портфейла на Сатоши, показват данните на Arkham. Впоследствие обаче той е имал контакт с адрес, за който се смята, че е т. нар. топъл портфейл (свързан с мрежата, бел. ред.) на платформата Robinhood.

Според пазарни наблюдатели притежаваните от Накамото общо около 1,1 млн. биткойна са на стойност близо 50 млрд. долара и са разпределени на различни адреси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още