IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите новини не са това, което бяха за биткойна – не и през 2023 г.

Криптовалутата си върна блясъка, поскъпвайки със 170% от началото на годината въпреки нова доза сътресения, но и нов оптимизъм

12:15 | 25.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2023 година - поредната, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени, върви към края си. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от икономическия живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2023".

Честита Криптоколеда на всички! Така започна публикуван наскоро в Bloomberg материал на историка и анализатор Нийл Фъргюсън. В него той чистосърдечно признава, че е сбъркал като само преди година е мислел, че с криптовалутите всичко е свършено.

Изглежда мнозина са в това положение (стига да са имали смелостта да си признаят, че са сбъркали), но за тяхно успокоение можем да кажем, че не е като да е нямало причини да мислят така. 2022 г. завърши доста песимистично за целия криптосектор с черешката в тортата на кризите – FTX. Цената на биткойна започна новата година на равнище от около 17 хил. долара и след всичко преживяно - без кой знае какви надежди за нови рекорди.

Но ако турбулентната 2022 г. може да ни е урок за нещо, то нека това да е, че секторът не е същият, който помним отпреди само няколко години и прогнозите ще стават все по-трудни. Не е изненадващо, че по-голяма част от първата половина на годината бе белязана от едно относително спокойствие в цената на биткойна – монетата постепенно и без да бърза се възстановяваше от шока с ръстове, които задържаха цената ѝ в диапазона от 20-28 хил. долара почти до края на юни.

Тя дори успя да отчете най-доброто си тримесечие в началото на годината с приблизително 70% ръст на цената от трите месеца до края на март на 2021 г. насам, когато прибави към стойността си близо 103%, показваха данни на Bloomberg.

Говорейки за рискови активи, няма как да не споменем и Федералния резерв, който тази година също премина към лагера на централните банки, които очакват смекчаване на паричната политика в бъдеще. Това обаче стана едва към края на годината и преди това сигналите, че още е рано да разхлабваме коланите, също държаха цената на монетата под напрежение.

„Тъй като цената на биткойна е в традиционни пари, т.е. „банкови“ пари, най-големият фундаментален фактор в полза на биткойна е огромната парична експанзия на централните банки през 2020 г. и след това, както и плановете за въвеждане на дигитални пари на централните банки“. Това посочи в ексклузивен коментар за Investor.bg световноизвестният професор Ричард Вернер, политически съветник на правителства и централни банки.

Ричард Вернер

Професор Ричард А. Вернер, MA, D.Phil. (Oxon), е световно доказал се икономист и експерт. Завършил е LSE и Оксфорд, университетски професор по банково дело и икономика, упълномощен от FCA инвестиционен съветник и фонд мениджър, както и политически съветник на правителства и централни банки. През 2022 г. той е сътрудник в Будапещенския център за дългосрочна устойчивост и е гост-сътрудник в Mathias Corvinus Collegium. Професор Вернер е преподавал като редовен професор в множество университети, включително Саутхемптън, Де Монфорт, Уинчестър, университета Фудан (Международно училище по финанси Фанхай) в Шанхай, Гьоте университет Франкфурт, и като гост-професор в други образователни институции, включително университета Корвин в Будапеща.

Ричард Вернер е първият сътрудник на Шимомура в Банката за развитие на Япония, главен икономист на Jardine Fleming Securities (Asia) Ltd. в Токио, член на Комитета за разпределение на активи на TelWel, японски корпоративен пенсионен фонд на стойност 6,2 млрд. долара, старши управляващ директор и старши портфейл мениджър в Bear Stearns Asset Management Ltd. в Лондон и в продължение на три години председател на одитния комитет на листната на Лондонската фондова борса международна корпорация с повече от 5000 служители.

През годините е консултирал и множество институционални инвеститори и правителства, включително държавни пенсионни фондове на САЩ, инвестиционни фондове, Азиатската банка за развитие, Министерството на финансите на Япония и парламентаристи в много страни. От 2010 г. до 2020 г. е член на Съвета в сянка на ЕЦБ.

През 1995 г. професор Вернер предлага нова политика за прекратяване на банковите кризи, която нарича „Количествено облекчаване“. Неговата книга „Princes of the Yen“ (Quantumpublishers.com) за банкирането и централното банкиране е бестселър в Япония. В нея той предупреждава за предстоящите кредитни балони, банкови кризи и рецесии.

Но ако трябва да определим с няколко думи кой е факторът, изиграл най-голяма роля за движението на монетата, това може би ще е „институционалният интерес“. Той бе затвърден със заявлението на гиганта BlackRock за пускане в САЩ на борсово търгуван фонд (ETF), проследяващ спот цената на биткойна. Въпреки че подаденият иск пред американския борсов регулатор не е първият, то име като BlackRock (с впечатляващ успех на заявленията си между другото) оказа силно въздействие върху сегмента.

Това е рефрен, който от години анализатори и инвеститори отбелязват, а именно, че

навлизането на институционални играчи е решаващият фактор

за съзряването на сектора.

Притокът на желаещи нарасна до 13 до края на годината, включвайки не по-малко високопрофилни имена като Invesco, ARK, Fidelity, VanEck.

На фона на това един друг успех даде допълнителен тласък на сегмента през втората половина на годината. Според съдебното решение в полза на Grayscale Investments от август решението на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да откаже обръщането на биткойн тръста ѝ в ETF е проява на своеволие. Регулаторът, на свой ред, отказа да обжалва и всички погледи са насочени към Grayscale в очакване.

„Очакването на биткойн ETF разпали пазарния ентусиазъм, който потенциално би могъл да изстреля биткойна, а впоследствие и целия пазар на криптовалути, до абсолютни висоти“, заяви в коментар до медиите Веселин Георгиев, регионален представител на Binance в България.

Цената на монетата се покачи с 27% през октомври – най-голямото месечно увеличение от януари насам, на фона именно на очакванията за одобрение на регулаторите. Крайният срок за получаване на окончателно решение от SEC за по-голяма част от подадените заявления е през януари.

„Очевидно е, че биткойнът може да мине прага от 100 хил. долара в близкото бъдеще. И докато фондовият пазар остава еуфоричен и надценен, това може да се окаже още по-лесно", коментира още Вернер. „Но също така очаквам значително възпрепятстване в САЩ и на други международни фондови пазари, тъй като рязкото забавяне на банковото кредитиране в много страни си казва думата върху икономическия растеж. За Германия очаквам имотният балон да издиша още повече, което да окаже повече и повече натиск върху банковата система", заяви той.

И въпреки че надеждите са, че някои от големите мениджъри на активи – няма как – да не получат одобрение, тази година даде да се разбере още нещо, а именно, че когато става въпрос за сектора,

никой не е достатъчно голям,

че да замъгли зоркия поглед на американските регулатори.

В това се убеди на свой гръб самият Чанпън Джао – съосновател и вече бивш главен изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света Binance. В края на ноември компанията и шефът ѝ се признаха за виновни по наказателни обвинения, свързани с пране на пари и нарушаване на американски санкции. Binance прие да плати глоби за над 4 млрд. долара, а Джао се съгласи да се оттегли и да плати глоба от 50 млн. долара като част от споразумението.

Последна актуализация: 16:45 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Мда, всичко за което се говори е оптимизъм при шараните, които със светнали глупави очи поемат обещанията да станат богати бързо. Междувременно шиткойна нито е станал официално разплащателно средство, нито някога ще стане, нито трансакциите са станали повече, нито пък е придобил някакъв фундамент или стойност. Същия безполезен шиткойн, както и преди, само придърпаха нови шарани, които да кълват на гол баастун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
"..прогнозите ще стават все по-трудни..." Глупости на търкалета.Цената на биткойна почти идеално повтаря движенията през предходните три цикъла и на никого,който е отдавна в сектора, не му беше никак трудно да го прогнозира..(като цикъл дефинирам периода от разполовяване до разполовяване, приблизително 46 месеца).До края на следващата година или в началото на 2025 ще са новите рекордни стойности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още