IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите новини не са това, което бяха за биткойна – не и през 2023 г.

Криптовалутата си върна блясъка, поскъпвайки със 170% от началото на годината въпреки нова доза сътресения, но и нов оптимизъм

12:15 | 25.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със сигурност сделката на Джао – едно от най-влиятелните имена в криптосектора, изиграл немалка роля в краха на Сам Банкман-Фрийд, първоначално дойде като гръм от ясно небе за мнозина. Но изглежда това не бе достатъчно, че да разстрои онази част от криптосектора, която е чувствителна към случващото се на регулаторния фронт.

След известни флуктуации цената бързо успя да се възстанови. Един от може би положителните аспекти на бурната младост на биткойна е това, че все повече участниците на пазара притръпват към подобни събития и ги приемат като част от естественото съзряване на сегмента.

А и все пак – само няколко седмици преди това завърши делото срещу Сам Банкман-Фрийд (СБФ), който бе признат за виновен за организиране на мащабна измамна схема, след като бяха извадени на показ всички „кирливи ризи“ на някогашното дете чудо на криптовалутите. Каквото и да е направил Чанпън Джао, едва ли може да бъде по-шокиращо за публиката от подробностите за личния живот и работата на СБФ, които бившата му приятелка и най-приближеният му вътрешен кръг разкриха.

Но ако оставим шегата настрана, криптопазарът прие по-спокойно новините около Чанпън Джао и СБФ и като потвърждение, че вината не е едностранна и липсващите регулации са също толкова слабо звено за пазара, колкото и хората, които се възползват от тях. Човек би могъл да си зададе въпроса каква е целта на SEC – да залавя лошите или да не дава възможност на практиките им на първо място.

Според Вернер догодина предстоят по-ограничени действия от страна на регулаторите. „Със сигурност 2023 г. бе белязана от мащабни мерки срещу криптовалутите и това вероятно ще бъде последвано от по-ограничени действия през 2024 г.", прогнозира той. Вернер обаче отправя и предупреждение: „Въпреки това трябва да сме наясно, че успехът на биткойна и бъдещото повишение на цената му вероятно ще стимулира контрамерки от регулаторите и вероятно от централните банки, тъй като те приемат биткойна за конкуренция“.

Както написа колумнистът на Bloomberg Ноа Фелдман в материал, след като СБФ бе признат за виновен, по-големият урок тук не е, че основателите на стартъпи трябва да са по-скромни, а че регулациите са по-добри от криминалното законодателство при предотвратяването на вреди. След като постигнаха успехи срещу някои от най-големите имена в сектора, остава въпросът дали и американските регулатори ще се задоволят с това и дали кръстоносният им поход от последните години е готов да завърши.

Едно остава сигурно,

няма застраховани от изненади.

През 2024 г. предстоят някои ключови моменти като очакваното пускане на спот биткойн ETF-и най-рано януари и разполовяването на биткойна около април (разполовяване е събитие на всеки четири години, което е част от системата на работа на биткойна; при него копачите получават наполовина по-малко добити биткойни за работата си, бел. ред.) Това са все събития, които обещават да донесат нови силни ръстове на цената на най-голямата криптовалута. Прибавете към това и очакванията за намаляване на лихвените проценти от Фед (и може би не само) и ще имате една доста оптимистична картина за сегмента.

Но ако лошите новини вече не действат със същата сила на пазара, по същата логика не трябва ли това да важи и за добрите? В най-оптимистичния вариант за биковете може би няма да видим същата мания по криптовалутите, както през 2020-2021 г., и това не е непременно нещо негативно.

Според Вернер пазарната волатилност вероятно ще се увеличи като цяло през 2024 г. и това по всяка вероятност ще важи и за биткойна.

А кой за него ще е водещият фактор за криптопазара догодина? „Смятам, че ще остане разполовяването и неговият ефект. Също така може да има по-голяма еуфория на пазара, тъй като стана очевидно, че спадът от 2022 г. и тази година е преодолян решително и за много криптовалути вероятността да се окажат отново в подобен спад намаля“, смята той.

„Изглежда, че много от пазарните участници гледат напред към следващото разполовяване и потенциала, който то има да увеличи цената на биткойна. Това, разбира се, по много начини е просто катализатор за концентриране на пазарен интерес и представлява един от фундаменталните фактори“, коментира още Вернер.

Но каквото и да се случи, със сигурност секторът има добра основа, на която да стъпи. Биткойнът поскъпна с близо 170% от началото на годината, а етерът с 91%. Само за сравнение – индексът NASDAQ прибави 36%, S&P 500 - 19%, а златото „скромните“ близо 11%. Биткойнът приключва годината на равнище от около 43 хил. долара, на което не е била горе-долу от краха на стейбълкойна TerraUSD през пролетта на 2022 г.

Във всеки случай можем да кажем, че още една здравословна доза реализъм никога не е излишна както на най-върлите почитатели на криптовалутите, така и на най-големите им врагове. Може би идната година ще ни предложи точно това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Мда, всичко за което се говори е оптимизъм при шараните, които със светнали глупави очи поемат обещанията да станат богати бързо. Междувременно шиткойна нито е станал официално разплащателно средство, нито някога ще стане, нито трансакциите са станали повече, нито пък е придобил някакъв фундамент или стойност. Същия безполезен шиткойн, както и преди, само придърпаха нови шарани, които да кълват на гол баастун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
evlogi
преди 4 месеца
"..прогнозите ще стават все по-трудни..." Глупости на търкалета.Цената на биткойна почти идеално повтаря движенията през предходните три цикъла и на никого,който е отдавна в сектора, не му беше никак трудно да го прогнозира..(като цикъл дефинирам периода от разполовяване до разполовяване, приблизително 46 месеца).До края на следващата година или в началото на 2025 ще са новите рекордни стойности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още