IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд бе признат за виновен по всички 7 обвинения

Присъда се очаква да има през март, но по някои от най-тежките обвинения може да получи до 20 години затвор

08:40 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Бившият криптокрал, наричан дете чудо, Сам Банкман-Фрийд бе признат за виновен по всички седем обвинения, повдигнати срещу него във връзка с колапса на криптоимперията му.

Според съдебните заседатели съоснователят на FTX е извършил мащабна измама, довела до фалита на криптоборсата. Така завърши делото, което изправи показанията му срещу тези на някои от най-близките му приятели.

Журито заседава по-малко от пет часа, преди да излезе с присъда - необичайно кратко време за дело от такъв мащаб. Банкман-Фрийд го грозят 20 години затвор по всяка едно от по-сериозните обвинения срещу него. Съдия Люис Каплан насрочи дата за произнасяне на конкретната присъда през март.

Присъдата е победа за прокурор Деймиън Уилямс от Манхатън в рамките на най-високопрофилното дело в криптосвета до този момент. Тя също така слага край на сагата FTX – оценяваната на 32 млрд. долара криптоборса, която фалира зрелищно през 2022 г.

Банкман-Фрийд „извърши една от най-големите финансови измами в американската история“, каза Уилямс след произнасянето на присъдата. „Многомилиардна схема, целяща да го направи краля на криптовалутите“, каза още той.

Сред обвиненията срещу Банкман-Фрийд бяха такива в измама, заговор, неправомерно политическо финансиране и други.

Решението на съдебните заседатели се отрази и на широкия криптопазар в петък. Минути преди 8:30 ч. българско време биткойнът поевтинява с 2% до близо 34 508 долара, етерът изтрива от стойността си 2,2% до 1798 долара, а рипълът 1,9% до 0,59662961 долара.

Според някои привърженици на криптовалутите присъдата подчертава края на една ера на рисковани и неправилни практики, насочвайки се към едно по-регулирано бъдеще с широко приемане на дигиталните активи. Според други обаче тя само потвърждава състоянието на криптосектора, който привлича престъпници, хакери и др. криминални актьори.

Според прокуратурата Банкман-Фрийд е ръководил трансфера на потребителски средства от FTX към хедж фонда Alameda Research, с които са извършвани рисковани инвестиции, политически дарения и покупки на недвижими имоти, преди двете компании да фалират в края на миналата година.

Докато слушаше присъдата, Банкман-Фрийд бе прав, с ръце пред него, загледан към съдебните заседатели. Минути по-късно той бе изведен от съдебната зала. Родителите му – професори по право, също присъстваха.

Според прокуратурата Банкман-Фрийд е „мозъкът“ зад мащабна схема, създала „пирамида от измама“, изградена на основата на лъжи и фалшиви обещания. От друга страна, адвокатите на подсъдимия го описаха като трудолюбив човек, който на добра воля се е опитал да обърне хода на събитията в компанията миналата година.

Адвокатът на Банкман-Фрийд Марк коен заяви, че ще обмисли обжалване на присъдата.

„Много сме разочаровани от резултата“, заяви той в изявление. „Г-н Банкман-Фрийд продължава да твърди, че е невинен и ще продължи енергично да се бори с обвиненията срещу него“, посочва още защитата.

В рамките на делото бяха представени доказателства и показания от някои от най-близките хора на Банкман-Фрийд, включително и от главния изпълнителен директор на Alameda и бивша негова приятелка Каролин Елисън, съоснователя на FTX и приятел от студентските години Гари Уанг и инженерния шеф на криптоборсата Нишад Сингх. И тримата членове на най-вътрешния кръг на Банкман-Фрийд вече се признаха за виновни и свидетелстваха срещу него с надеждата да намалят присъдите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още