IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд все пак призна за по-голяма роля в Alameda

Прокурор Даниел Сасун използва предишни интервюта и други изказвания на Банкман-Фрийд, за да подкопае опитите му да се разграничи от вземането на решения в хедж фонда

13:28 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд заяви пред съда в Ню Йорк, че е бил наясно с това, че Alameda Research не е предприела стъпки да хеджира достатъчно добре своя риск, въпреки че е одобрил инвестиции за милиарди долари, преди и двете компании да фалират през миналата година, съобщава Bloomberg.

Прокурор Даниел Сасун използва предишни интервюта и други изказвания на Банкман-Фрийд, за да подкопае опитите му да се разграничи от вземането на решения в хедж фонда, свързан с неговата платформа. Тя се фокусира върху парите, които Alameda е изплатила през лятото на 2022 г.

„По времето, когато Alameda се е изплатила на своите кредитори, Вие сте знаели, че Alameda не е хеджирала?“, попита Сасун във вторник по време на разпита на обвинението. „По това време знаех“, отговори на свой ред Банкман-Фрийд и добави: „Не мога да си спомня точната дата“.

Бившият криптомагнат е заплашен от десетилетия в затвора по обвинения, че е пренасочвал потребителски средства от FTX към Alameda за инвестиции, политически дарения и скъпоструващи недвижими имоти, преди двете компании да подадат документи за фалит. 31-годишният обвиняем взе решението да свидетелства в своя защита, надявайки се така да оспори досегашните свидетелства на бивши мениджъри на FTX – сред които и някои от най-приближените му хора – срещу него.

Този път Банкман-Фрийд отговаряше по-ясно на Сасун, която го разпита преди това без жури миналата седмица. Тогава той отговаряше уклончиво на редица въпроси, като този път неуверените отговори бяха заменени с „да“ и „не“.

Но колкото повече напредва разпитът и Сасун се приближаваше до фалита на FTX през ноември, фразата „не съм сигурен“ започна да се чува все по-често, което му навлече поне дузина предупреждения от съдията да отговаря по-директно.

„От началото на FTX на Alameda ѝ бе позволено да превишава нормалните ограничения за вземания от FTX, да или не?“, попита Сасун.

„Не съм сигурен“, бе отговорът на Банкман-Фрийд.

Сасун, която ще приключи разпита във вторник, на свой ред отговори с много от публичните и частни изказвания на Банкман-Фрийд, които контрастират с историята, на която би искал журито да повярва за ролята му в краха на FTX.

По-рано в понеделник, преди неговите адвокати да приключат с разпита му, той се опита да обясни защо е дал толкова много интервюта в дните и седмиците след краха на FTX.

„Чувствах, че искам да се извиня за това, което стана“, каза той.

Показанията на Банкман-Фрийд са ключов момент в хода на делото, което се отразява от репортери на място, които се налага да чакат по цяла нощ, за да си запазят място в сектора за медии с едва 20-ина места.

В рамките на разпита от прокуратурата също така се опитаха да оспорят публичния образ на Банкман-Фрийд. „Смятате се за умен?“, попита Сасун. „В много случаи, не винаги“, отговори на свой ред подсъдимият.

„Имахте високо мнение за себе си?“, попита тя, а неговият отговор бе: „Да“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още