IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите отново заеха централното място в делото срещу Банкман-Фрийд

Зак Принс, главен изпълнителен директор на фалиралия криптокредитор BlockFi, зае свидетелското място в петък, за да разкаже за отношенията на своята компания с FTX и Alameda

11:22 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Зак Принс (вдясно) пристига в съда в петък. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Зак Принс (вдясно) пристига в съда в петък. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

След три дни на свидетелски показания, изпълнени с информация за характера и личния живот на Сам Банкман-Фрийд, федералният съд в Манхатън бе потопен в същността на бизнеса му, вкарала го в съдебната зала – криптовалутите.

Зак Принс, главен изпълнителен директор на фалиралия криптокредитор BlockFi, зае свидетелското място в петък, за да разкаже за отношенията на своята компания с борсата FTX и хедж фонда Alameda Research. BlockFi, която е била кредитор на Alameda и клиент на FTX, е имала експозиция от общо 1 млрд. долара към двете компании, когато се стигна до краха ѝ през ноември 2022 г., заяви Принс.

„Не смятам, че BlockFi изобщо щеше да подаде документи за фалит през ноември 2022 г., ако заемите за Alameda все още бяха в добро състояние“ и средствата на FTX ги имаше, коментира още той.

Показанията на Принс силно контрастират с тези на Каролин Елисън – основната свидетелка на прокуратурата, която дава показания в три поредни дни миналата седмица в ролята си на бивш главен изпълнителен директор на Alameda и бивша приятелка на Банкман-Фрийд. В свидетелствата си тя описа основателя на FTX като човекът зад схемата за използването на средства от потребители на борсата за спекулативна търговия на Alameda.

Прокуратурата се опита да покаже, че Принс и неговата компания BlockFi са жертви на предполагаемите схеми на Банкман-Фрийд, отпускали заеми на Alameda на базата на фалшиви баланси. Защита обаче настоя, че BlockFi е осигурила доброволно заем на Alameda, знаейки за рисковете и обичайната практика в индустрията да се представят неодитирани баланси на кредитора.

BlockFi бе една от няколкото компании, които не можаха да понесат наплива от тегления и намаляващи цени на активите миналото лято, ситуация, която повлия и на Alameda. През май същата година BlockFi е имала останали непогасени заеми с Alameda в размер на 1,1 млрд. долара, които обаче след това са били изплатени напълно, каза още Принс.

След като BlockFi е получила спасителен пакет от американското подразделение FTX US през предходното лято, кредиторът е продължил да отпуска средства на Alameda, осигурявайки около 850 млн. долара ново нетно финансиране, докато фондът не фалира през ноември.

След като самата борса подаде документи за защита от фалит, BlockFi бе атакувана от своите кредитори за това, че не е успяла да установи предупредителните знаци, когато е отпускала заемите за Alameda. Голяма част от показанията на Принс бяха за това какви проверки са били направени на Alameda, позовавайки се на баланси от второто тримесечие на 2022 г., които са показвали Alameda с милиарди долари активи повече от задълженията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още