IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата приятелка на Банкман-Фрийд го обвини, че я е подтиквал към престъпления

В първия ден от свидетелските ѝ показания 28-годишната Елисън, бивш шеф на Alameda, описа бившия си приятел като мозъка зад операциите на компанията

12:21 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Каролин Елисън при пристигане в съда. Снимка: Bloomberg LP
Каролин Елисън при пристигане в съда. Снимка: Bloomberg LP

Каролин Елисън зае свидетелското място във вторник следобед и само след няколко минути вече посочи бившия си шеф и партньор Сам Банкман-Фрийд като човека, отговорен за загубата на потребителски средства за милиарди и краха на криптоплатформата FTX.

„Той е там, облечен в костюм“, заяви бившият главен изпълнителен директор на хедж фонда Alameda Research, имайки предвид Банкман-Фрийд в съдебната зала. „Той ме инструктира да извърша тези престъпления“, заяви тя.

Елисън се призна за виновна още миналата година по обвинения в измама и заговор, припомня Bloomberg.

В първия ден от свидетелските ѝ показания 28-годишната Елисън описа бившия си приятел като мозъка зад операциите на компанията, който съзнателно е прехвърлил над 14 млрд. долара от средствата на потребителите на криптоборсата FTX към свързаното дружество Alameda, поискал е от нея да пренебрегне притесненията за одити и е раздул баланса на Alameda, за да осигури отпускането на заеми.

В рамките на три часа Елисън разказваше за бившия си партньор от своята гледна точка. Двамата са се запознали, докато са работили за Jane Street Capital и са започнали връзката си, след като тя се присъединява към Alameda. Елисън описва Банкман-Фрийд като заинтересован от политиката човек, който иска да използва парите и влиянието си. В частни разговори Банкман-Фрийд веднъж ѝ е казал, че по негови изчисления има 5% шанс един ден да стане президент на САЩ.

Потребителските средства

Показанията на Елисън бяха едни от най-дългоочакваните в рамките на делото, след като тя се призна за виновна и се съгласи да сътрудничи на властите. Според прокуратурата тя е била една от малцината във вътрешния кръг на Банкман-Фрийд, която е знаела истината за предполагаемото източване на милиарди долари от средствата на потребителите на FTX към свързаната фирма.

„Той каза, че FTX ще е добър източник на капитал и създаде система, която позволява Alameda да заема от FTX”, каза още Елисън и добави, че Alameda е взела няколко милиарда долара от потребителите на FTX и ги е използвала за свои собствени инвестиции и за изплащане на кредитори.

Каролин Елисън. Снимка: Bloomberg LP Каролин Елисън. Снимка: Bloomberg LP

По думите на Елисън Alameda е взимала на заем от 100 хил. долара до 10 млн. долара от парите на FTX, които е използвала за търговия.

„Бях до известна степен притеснена, защото смятах, че това нещо, за което потребителите не са наясно и няма да са доволни, ако знаеха“, каза Елисън.

Кредитни линии

Основната част от делото срещу Банкман-Фрийд е обвинението, че той се отнася към Alameda като към личен банкомат. Част от средствата са били похарчени за недвижими имоти, политически дарения и губеща търговия. В крайна сметка Alameda е отговорна за дупка от 8 млрд. долара във финансите на FTX.

Когато бе попитана дали си спомня да ѝ е казван точният размер на кредитната линия, Елисън отговори, че не може да си спомни, но е вярвала, че няма ограничение. През 2020 г. е попитала Банкман-Фрийд дали тази кредитна линия ще излезе в одита на FTX и той ѝ е отговорил „Не се тревожи, одиторите няма да гледат това“.

Елисън свидетелства, че е питала за кредитната линия, защото ако е била инвеститор, това би било „важна информация“ за финансите на FTX, която би искала да знае.

Тя посочи още, че Alameda е започнала да взима пари и да разчита на собствената криптомонета на FTX, за да подкрепи баланса си. През голяма част от 2018 г. Alameda е имала трудности при получаването на заеми, като положението е започнало да се подобрява през 2019 г. и особено след създаването на монетата FTT.

Елисън е получавала заплата от около 200 хил. долара на година от Alameda, към която са били прибавяни щедри бонуси два пъти годишно. Най-големият от 2021 г. е бил в размер на 20 млн. долара. Тя самата признава, че позицията ѝ е била доста голяма и не е имала много опит за нея, като винаги се е допитвала до Банкман-Фрийд за всяко по-важно решение.

Тя посочи също, че е имала големи притеснения за броя заеми, които са продължавали да се трупат. По думите ѝ Alameda е имала 5 млрд. долара в заеми към Банкман-Фрийд и други вътрешни хора от FTX към средата на 2022 г., месеци преди подаването на молбата за фалит. Много от тези заеми са били похарчени за инвестиции в FTX и други компании, включително фирма за добив на биткойни и такава за изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още