IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата на Банкман-Фрийд не можа да намери слабо място в показанията на бившата му приятелка

Бившият шеф на Alameda изглеждаше спокойна по време на третия ѝ ден на свидетелското място

11:29 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Каролин Елисън на излизане от съда. Снимка: Bloomberg LP
Каролин Елисън на излизане от съда. Снимка: Bloomberg LP

Продължилият с часове разпит на Каролин Елисън от адвокатите на Сам Банкман-Фрийд не можа да накара бившата му приятелка и някогашен главен изпълнителен директор на Alameda Research да промени позицията си от предходните дни.

Елисън, която е един от основните свидетели по делото срещу бившия си шеф и приятел, изглеждаше спокойна по време на третия ѝ ден на свидетелското място във федерален съд в Манхатън. Според прокуратурата бившият главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX е организирал схема за източване на потребителски средства от платформата към хедж фонда Alameda.

На практика откакто FTX и Alameda подадоха заявления за фалит през ноември 2022 г. Банкман-Фрийд намеква, че Елисън е виновна, което още повече увеличи очакванията за кръстосания разпит в четвъртък. В очакване на показанията ѝ Банкман-Фрийд предостави нейни лични съобщения на медиите в опит да я дискредитира, което доведе до преразглеждане на условията по гаранцията му за потенциален опит за повлияване на свидетел.

В рамките на три часа адвокатът на защитата Марк Коен постигна едва частичен успех. Той накара Елисън да признае, че Банкман-Фрийд не е надзиравал ежедневните операции и че тя самата не е била добър мениджър. Но Коен не успя да измъкне от нея големи разкрития, което хвърли съмнение върху развоя на делото.

Един от основните аргументи на Банкман-Фрийд беше, че Елисън е отговорна за размера на сумите, които Alameda е взела от FTX, както и неспособността ѝ да хеджира риска, който произтича от това. Елисън се съгласи, че е имало моменти, когато Банкман-Фрийд не е участвал в ежедневните операции на Alameda. Той е основател и притежава 90% дял в компанията.

„Имаше периоди от време, когато той не обръщаше внимание на Alameda“ или комуникираше с мениджърите ѝ, каза Елисън в съда. Тя е носила ежедневната отговорност за стратегиите на Alameda, но „Сам даде крайната посока за това какво смята, че трябва да направим“.

По-рано през годината 28-годишната Елисън се призна за виновна и се съгласи да сътрудничи на правителството по делото срещу Банкман-Фрийд. Откакто е на свидетелското място, тя разказва за това как Банкман-Фрийд е взел определени решения, за да прикрие заемането на клиентски средства от Alamedа най-вече за рисковани инвестиции. Ситуацията се е влошила с кризата на криптопазара през 2022 г., като той дори е поискал от Елисън да изготви алтернативни данни, които да скрият дупка в баланса на Alameda за милиарди долари.

Адвокатът на защитата заяви също, че романтичните взаимоотношения на Елисън и Банкман-Фрийд може да са означавали, че тя не е общувала с него толкова често за състоянието на Alameda. Тя призна, че контактите помежду им са били засегнати от раздялата им през пролетта на 2022 г.

„Беше ми трудно да водя на живо, на четири очи разговори“ с Банкман-Фрийд, каза Елисън, която допълни, че се е опитвала да ги избегне както и други ситуации с него.

Въпреки това тя потвърди, че двамата са продължавали да общуват чрез приложението Signal, включително и за Alameda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още