IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд призна за допуснати грешки, но не и измама

Бившият шеф на FTX застава на свидетелското място отново в понеделник

10:42 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд в понеделник се връща на свидетелското място за разпит от обвинението след петъчните си показания пред своите адвокати. От свидетелското място той призна, че е допуснал грешки в управлението, но не е извършвал измама, довела до краха на криптоборсата.

Банкман-Фрийд бе разпитан от адвокатите си, предлагайки алтернативно обяснение за действията си, които прокурорите определиха като престъпни. Делото срещу него е фокусирано върху предполагаемите незаконни трансфери на милиарди долари средства на потребители на FTX към свързания хедж фонд Alameda Research, от който бившият криптомилиардер притежава 90%.

В показанията си той също така се опита да опровергае показанията на трима от бившите си най-приближени – съоснователят на FTX Гари Уанг, инженерният директор Нишад Сингх и изпълнителният директор на Alameda Каролин Елисън, която е и бивша приятелка на Банкман-Фрийд. И тримата се признаха за виновни по обвинения в участие в престъпна схема, която според тях е организирана от Банкман-Фрийд.

Някогашният криптомагнат изглеждаше уверен, докато даваше показанията си, които до голяма степен отговаряха на свидетелствата, разказани от него в различни интервюта, дадени след фалита на FTX през ноември миналата година. Той твърди, че не е могъл да окаже необходимия надзор върху останалите мениджъри, особено Елисън, и не е знаел до последно, че Alameda е заела прекалено голямо количество средства от FTX.

Но за разлика от интервютата и петъчните показания пред неговите адвокати, в понеделник Банкман-Фрийд ще се изправи пред прокурорите, готови да намерят и най-малката пукнатина в твърденията му.

Ето и някои от основните моменти в изказванията на Банкман-Фрийд от петък:

Още в самото начало той заяви, че не е мамил никого. Призна, че „много хора са били наранени“ заради краха на криптоборсата, но приписа това на допуснати грешки. Според него най-голямата такава е бил пропускът да наеме главен директор по риска.

Банкман-Фрийд също така уточни, че самият той не е програмист и не е чел или писал никой от кодовете на FTX. Той призна, че е разчитал на Уанг и Сингх за този аспект на бизнеса и те самите са имали възможност да взимат решения самостоятелно без неговата намеса. Това е отправка към техните твърдения, че той ги е накарал да променят кода на FTX, за да може Alameda да взима на практика неограничени средства на заем.

Според него той е смятал, че Alameda дължи не повече от 2 млрд. долара на FTX и е бил „много изненадан“ да научи през лятото на 2022 г., че истинската сума е била около 10 млрд. долара. По думите му той е казвал на Елисън да хеджира инвестициите на Alameda от месеци, но тя е изглеждала „не чак толкова ентусиазирана“. От края на миналата година Банкман-Фрийд твърди, че Елисън е виновна за заемите на Alameda, а той просто не е могъл да надзирава дейността ѝ. Според показанията му към август 2022 г. той вече е бил притеснен, че Alameda ще се срине. На въпроса дали е „откачил“ тогава, Банкман-Фрийд заяви, че не е склонен да показва много „откаченост“, но относително за стандартите му „да“.

Той засегна накратко личните си отношения с Елисън, като заяви, че те са имали връзка, приключила през пролетта на 2022 г. „Нямах времето или енергията, които да вкарам в това, което смятам, че тя искаше, от нашата връзка“, заяви той. Когато даде своите показания, Елисън заяви, че според разбиранията си Банкман-Фрийд е смятал, че лъжата и кражбата могат да бъдат оправдани, ако са в името на по-голямо добро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още